to na 100 % jest quest! Trzeba wykonać zadanie powierzone przez Kruzaka (słyszałem ,że poniekąd trza przynieść do niego szczątki zabitego bazyliszka ,a on da ci klucz do skarbca!). Bo niby po co te kamienne figury w kopalniach pod miastem? Być może zanim zaczęto świecic w kopalniach wzmozonym światłem (przez co bazyl sie schował gdzieś pod ziemie) rycerze tybijscy (lol) probowali go zabić bo Kruzak obiecał klucz do skarbca dla tego co to wykona. Jednak skoro kazdego zamieniał w kamień nikt nie wiedział jak go pokonać (bo niby jak kamienna figura mogła by ożyć i coś powiedzieć?) . Może jeżeli się dotrze do bazyla to trza powiedzieć ,,I will kill you!'' to ten bazyl nas zaatakuje a my dzielni tybijczycy

rzucamy oręże na ziemie i mu zwierciadło pokazujemy! Co do tej figury z kamienia może trza kilofa użyć albo st axe (bo to na to wskazuje) a na tej dziurze tez kilofa albo light (lub zwykłego )shovela
i pokazac mu kto tu rzadzi ! Jak dowiedziano sie ze wzrokiem zabija? Moze ktos dawniej na niego z kompanami sie wybral i uciekł mu (bo jak pisze bazyl nie wszystkich zabijał kilku uciekło) ale ktos bedzie na 100% strzegł nagrody oprócz bazyla (dsl w nagrode za pokazanie zwierciadła potworkowi?).A wejście do skarbca jak każda nagroda bedzie jednorazowe czyli wezniemy tyle ile uniesiemy. Bo tam o ile mnie pamiec nie myli jest teleport (może zamiast klucza zostaniemy teleportowani do skarbca) . Po prostu dochodzimy do Kruzaka (być może weżniniemy skore albo luske bazyla) i mówimy
<hello emperor
<Kruzak(bla bla bla)
<Gracz>Basilisk scale(lub leather zaleznie od tego co w nim bedzie)
<Kruzak >bla bla bla
<Gracz>yes
<Kruzak>bla bla bla
<Gracz>yes
i zostajemy teleportowani do skarba skąd bierzemy nagrody