Podstawowy server ultimy jest płaty, ale ultima posiada darmowe shardy. Jedyną przeszkodą na założenia konta na takowym shardzie jest oblanie egazminu. Najczęściej egzamin jest z zachowania w RPG, czyli jest dana sytuacja i ty masz opisać swoje zachowanie lub napisac biografie swojej postaći. Jeśłi szukasz jakiegoś sharda polecam Endore (Wpisz w google i znajdziesz) Jest to polski shard. Tu głównie liczy sie biografia, ja swoją napisałem na 1 strone A4. No i ilość błędów ortograficznych. Shard ów jest na podstawie twórczości tolkiena (Grasz w śrudziemiu jako Elf, hobbit, khazad itp idt

)
Jeszcze pare spraw: UO jest grą złorzoną, w skład chara wchodzi duża ilość skilli. Endore jest dobrym serverem dla bardziej obeznanych w grze graczy. Istnieje jakiś polski server bez żadnych reguł (Shardy się ruznią między sobą) ale niepamiętam nazwy. Oczywiście możesz zaczynać gre odrazu na Endore ale niezdziw się jak początki okażą się trudne.
P.S: Zapomniałem o najważniejszym: UO wystepuje w 2 wersjach (Obie toleruje wiekszość shardów) i jest to gra na CD wioęc trzeba załatwić od qmpli albo z Kazy