Cytuj:
Oryginalnie napisane przez darushu
Jakiś czas temu zaciekawil mnie fakt, zroznicowania umiejetnosci u potworkow, za przyklad sobie wzialem minotaura.
Jak to juz nie od dzisiaj powszechnie wiadomo. Niema dwoch identycznie bijacych tych samych potworow. Kazdy bedzie zadawal inne obrazenia, roznica zwykle jest malo widoczna, ale jest.
No i jak wiemy. Różne rzeczy z tego minotaura wypadaja:
- niekiedy nic niewypadnie.
- niekiedy jakies drobne pieniazki, albo mieso.
- niekiedy jakis sword, czy maca, czy axe, etc.
- niekiedy plate shield, albo nawet przy odrobinie szczescia mino leather, czy bronze amulet...
Sedno postu zawarte jest w sytuacji wypadniencia z powyzszego potworka najlepszego pancerza na rooku, jakim jest: chain armor
Otoz zauwazylem fakt, iż minotaur, z ktorego ma wypasc owy pancerz jest prawie o polowe mocniejszy od swego zwyklego rodaka, rowniez minotaura (z ktorego przyjmijmy wypadnie 10gp i maca). Moze nieuderza za mocno, ale za to przebic sie przez jego obrone jest duzo trudniej.
Wiem o tym, ze skrypt bicia potworow jest rozny dla kazdego... a w jednym danym potworze jest on rozny (czytaj. niezawsze taki sam). I nigdy niespotkamy tego samego potwora, ktory bedzie zadawal tak samo i tyle samo obrazen, com poprzednio przez nas napotkany.
I w zwiazku z tym wszystkim nasuwaja mi sie pytania:
1. Czy u potworow (nie koniecznie na rooku) wystepuje jakis skrypt, mowiacy o ich umiejetnosciach w zaleznosci od tego com z nich wypadnie?
2. Czy jezeli potwory maja na sobie dobry pancerz, to bronia sie lepiej niz te ktore niemaja (czytaj. te z ktorych owy pancerz nie wypadnie)?
3. Czy jezeli potwory maja na sobie rownie dobra bron, to czy atakuja znacznie mocniej niz zwykle (czytaj. te z ktorych owa bron wypadnie)?
4. Poprostu czy potwory, to jak ppl's w tibii (mam lepszy pancerz - bede sie lepiej bronil, mam lepsza bron - bede lepiej uderzac)?
5. Co o tym wszystkim myslicie?
|
1. Nie, ow Skrypt umiejetnosci nie ma wplywu na to, co i kiedy i w jakich ilosciach wypadnie z np. Minosa. Sa to dwa osobne skrypty, jeden to (nazwijmy umownie)Charakterystyka Fiziczna i zawiera np 10 roznych kombinacji sily ciosu(wiadomo im mocniejszy potwor ktory zadaje wieksze obrazenia, a co za tym idzie ich margines zaczyna sie na 1hp a konczy na combo 1000hp to jest tych kombinacji o wiele wiecej)a drugi to czestotliwosc wypadania np. chain arma w minosie.
2. Nie, to co ma na sobie potwor w tym przypadku minos nie ma znaczenia w jego sile czy obronie. Nie ma takiego skryptu i wedle mnie nie bylo by to dobre rozwiazanie.
3.Nie, potwory nie wladaja zadna bronia ktora z nich wypada(poza potworami w stylu Archer Kusza itp, ale np minos nie bije z macy, chodz ta z niego leci). Co prawda w niektorych ksiegach opisane sa to wiesci jak kiedys jakas rasa uzywala danej broni np. do odpierania atakow smokow podczas wojen... ale w rl tibi nie ma to wedle mnie zadnego odzwierciedlenia. Wiadomo niektore potwory uzywaja broni a potem ona z nich czasem leci, ale jedno nie ma wspolnego z drugim.
4.Nie, wedle mnie to tez nie ma znaczenia, za to znaczenie ma ile ludzi/graczy padlo od danego monstera. Gdyz tak jak gracz zyskuje on jakis % doswiadczenia przez co w jakims % staje sie mocniejszy.
5. Hmm wsumie to nikt jasno nigdy tego nei ebdzie mogl z nas graczy stwierdzic, ale grywajac i dawno dawno temu projketujac OTS AVD.pl moge smialo powiedziec iz ow skrypty czy tez mniemania sa nie trafione, a jesli by byly to musza wygladac calkowicie inaczej niz my to sobie wyobrazamy.
Mi sie tez wydaje ze czasem jesli dlugo expie na np. rooku w MH to po pewnym czasie moje hity slabna, najbardziej wtedy gdy juz nie mam fooda i nie rosnie mi Hp, lub tez siedze tam 4 h, tak jak by moja postac sie meczyla czy cos ... No i na koncu moge powiedziec ze najciekawszy skrypt odnosnie hitow ma nasza Postac, gdyz to my mozemy ja wytrenowac na 1000000 sposobow wiec kalkulator hitow dla postaci ktorymi my gramy jest najbardziej zaawansowany.