ElynAlvia.
Nistety z każdym rokiem tibia staje się coraz bardziej komercyjną grą, nastawioną na zarabianie pieniędzy. Nie możesz więc oczekiwać że Cip urozmaici tzw. FACCa, gdyż ich głównym celem w ostatnich update'ach, jest takie utrudnienie gry, aby gra na facc dalej była możliwa lecz pacc dostarczałby ogromne korzyści i ułatwienia. O to właśnie chodzi, by optymalnie Ciebie zmobilizować do kupna premium i powiększyć ich i tak ogromną kieszeń

Zatem jeśli poważnie myślisz o grze w tibie, powinnaś kupić niestety PACC.
Albertus.
Od razu widać że jesteś noobkiem 40-50 lvl który zachłystnął się byciem "pseudo high-lvl". Oczywiście twoje wypowiedzi są kompletnie bez sensu więc jako doświadczony gracz chciałem to skomentowac.
Aktualnie jest ogromna przepaść między profesjami. Niestety do całego zamieszania doprowadził Cip chcąc "dobrze". Profesja knighta nie uległa poważnej zmianie chyba nigdy. 3~lata temu profesje były wyrównane. Wprowadzenie soul points utrudniło gre sorc/druid, gdyż np. na facc można było expić jedynie poprzez runy. Chcąc to naprawić Cip wprowadził rózgi co spowodowało pogrom. Obecnie banalną do expienia i najłatwiejszą profesją są sorc'erzy.
BTW knight 90~na żółwiach MAX wyciąga 40,45k na godzine, gdyż ich po prostu jest za mało. Musi się przy tym wieeele nasiedzieć. Więc proszę nie opowiadać głupot.
Inny przykład: na D Guardach w dolnych kopalniach aby expić normalnie:
Knight 60-70 lvl, dobre skille, super eq, manasy.
Sorc/Druid 30+ lvl, mlvl nie ważny, eq obojętnie, manasy.
Oczywiście expią z tą samą prędkością 20-30k na godzine.
Od razu widać wielką dysproporcje między lvlami do 100 lvl.
W przypadku lvli powyżej 100 ciężko mi się wypowiadać jednak napewno łatwiej jest solować sobie wszystko przez sorc'a i uderzać 200+ z visa, niż męczyć dragi na 120 knight'cie.
Według mnie (lecz to tylko mój prywatny pomysł) wyjściem by było ustalenie dla knightów minimalnych udrzeń, i tzw. Critical Hit

Oczywiście inne mniejsze dodatki też mile widziane jak podwójne uderzenie lub coś w tym stylu.
Są dwa wyjscia albo ulepszyć knighta, albo porządnie utrudnić gre druidom i sorcerom, aby wyrównać profesje.
Pozatym na twoim miejscu nie oceniałbym tak łatwo ludzi, a graczy podzielił na doświadczonych i niedoświadczonych.
Kind Regards