Ja rozumiem, że na forum tibia.com zakazuje się używania innych języków niż oficjalne, bo w końcu od tego są fora, żeby prowadzić PUBLICZNE dyskusje, ale to jak gadam z kumplami albo nawet z ziomalkami z mojego kraju to niech się CIPki za przeproszeniem odpier******, wali mnie to ktoś czegoś nie rozumie, jak mu jest przykro z tego powodu to niech sie ooczy języków, nikt mu przecież nie broni... poza tym teraz "native english speakers" są w uprzywilejowanej pozycj, a mogę się założyć, że gdyby zaczeli świergotać między sobą jakimś slangiem to i tak mało kto by cokolwiek zrozumiał.
Wreszcie różne języki to było jakieś urozmaicenie, grałem nawet w takie gierki gdzie było tak, że postać, którą się grało, znała język tzw. wsólny oraz dodatkowy dla swojej rasy, później w grze można było uczyć się kolejnych, za pomocą odpowiedniej komendy można było zmienić język w którym się aktualnie mówi, a efekt był taki, że jak nie znałeś jakiegoś języka to poprostu widdziałeś na ekranie jakieś np. "kdfuefdb dskfh bwjgfhk sdhf fsdf" - litery były przekodowywane np zamiast A widziałeś N zamiast N - C itd. proste a fajne urozmaicenie.
BTW: Ktoś może zagląda na forum tibia.com ciekaw jestem czy tam taki temat się nie pojawił, poszukam troche, ale mam niewiele czasu a wole runki robić niż tylko czytać o ich robieniu