@Khan i Ernoth
Panowie

samuraj nigdy nie wywalal sobie flakow tylko jak najszybciej robil sobie krzyz na klacie i wbijal wakizashi w brzuch, jesli wydal jakikolwiek z siebie dźwięk odejmowalo mu to honor, lecz nie jego a jego rodziny... Samurajowie mawiali "Pożyczyłem imię moje od mych przodków i muszę je zwrócić niesplamione" czyli zwykle gdy ostrze dotykalo brzucha, przyjaciel odcinał głowę aby samuraj nie wydał dźwięku boleści. Wogóle seppuku jest rytuałem dowodzącym honoru i odwagi w obliczu śmierci. Samuraj nie bał się śmierci bowiem wierzyli oni w reainkarnacje czyli powtórne narodzenie się. I pamiętajcie samuraj który poełniał seppuku robił to nie ze względu na własny honor a na honor swojej rodziny.. Poztym strach przed śmiercią dla Japończyków było uczuciem niestosownym i niehonorowym.
Cytat który przytoczyłem wymawiali samurajowie przed popełnienie seppuku.
Jeśli chodzi o harakiri, styl wykonania był inny aczkolwiek popełniano je gdy narażony byl honor samego samuraja.
Co to wykonania:
Wakizashi - seppuku przez mężczyzn
Tanto - seppuku w wykonaniu przez kobiety.
wakaizashi, tanto, katana, tachi - do wyboru przy popełnianiu harakiri przez kobiety i przez mężczyzn
Inkyo : Nadejście starości
W feundalnej Japonii samuraj był młody póki nie skończył 20 lat, potem zaś był aż do 40 lat człowiekiem w średnim wieku. Gdy przekroczył tą granicę, zwykle przygotowywał sie do następnego życia, goląc głowę, przybierał inne imię i zostawał mnichem. Oczywiście to co uchodziło za słuszne nie zawsze realizowało się w praktyce. Większość samurajów mimo sędziwego wieku dalej pełnili swoje urzędy. Cesarz czy daimyo chcąc odstąpić swojej funkcji młodszym, pozostawał na dworze jak doradca. Oczywiście dwór rozpoznawał źródło władzy, więc młodzi zasiadający na ważnych pozycjach byli marionetkami, póki ich poprzednicy nie odeszli na zawsze.