Ja tutaj pozwolę sobie wstawić fragment wpisu z forum gram.pl:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez malpka:gram.pl
[...]
Wracając do podaktu autorskiego wliczonego w cenę nośników. Pytanie jest takie: dlaczego gdy chcę nagrać na płytę owoce mojej pracy intelektualnej muszę kupić płytę CDR w którą wliczony jest ten podatek?
Poważnie myślisz że ludzie poświęcają swój czas z myślą o tym by jak najmniej osób poszło do kina na najnowszą część Piratów z Karaibów? Bo ja nie. A że są świetni to wiadomo otym od dawna. Porównaj tłumaczenie Prison Break a zobaczysz o czy mówię.
W obecnej chwili zastanawiam się skąd wezmę napisy do Ostatnich odcinków Miasteczka Twin Peaks, Hardware i innych kapitalnych filmów i seriali których w tym porąbanym kraju nie ma i nie wiadomo czy będą.Bo przyznaję, ściągam seriale z sieci. Te które u nas wychodzą na DVD kupuję w dniu premiery. Oczywiście można powiedzieć: te których u nas nie ma kupuj w zachodnich eSklepach. Takie rady na tym forum to podstawa. Dlaczego tak nie robię? Bo mieszkam w kraju w którym językiem urzędowym jest język polski. Bo chcę by 12 płytową wersję Władcy Pierścieni moja córka mogła obejżeć z polskim lektorem lub w polskich napisach. I jeżeli kiedyś wyjdzie u nas Ciemny Kryształ Jima Hensona lub wszystkie seie Battlestar Galactica na DVD, będę jednym z pierwszych który je kupi.
|
I powiem, że tutaj zmienia się moje nastawienie co do piractwa... NIE popieram piractwa jeżeli chodzi o coś, co jest u nas dostępne, gdzie jesteśmy w stanie kupić dany produkt ale jak na przykładzie z w/w postu, Polska jest zacofanym krajem przez głupią komunę i głupi rząd, a najbardziej, przez polską mentalność (egocentryzm, zazdrość itp)...
@spider-bialystok: a przepis w KK na temat znęcania się nad zwierzętami?... no chyba, że spalenie psa takim znęcaniem nie jest -.-"
po tej sprawie i swoją drogą, po sprawie 5-cio dniowego trupa oraz policjanta którzy olali okradaną kobietę policja w moich oczach jest kpiną i ogólnie brak mi słów...