Krótki Spis umiejętności i "akcji" kart [wiem, wieszok chcesz coś w tym stylu dorzucić, ale jak będą dwa to jak któryś z nas się omyli, to będzie jakieś porównanie. Poza tym chcę odkurzyć sobie samemu zasady =P]:
Najstarsze:
-Haste: kreta może od razu po wejściu do gry zaatakować i/lub użyć swojej umiejętności [normalnie czeka jedną turę, typowe gł. dla czerwonych]
-First Strike: kreta zadaje obrażenia "wcześniej" w fazie walki niż przeciwnik.
-Regenerate: Płacisz jakiś koszt i NATYCHMIAST po zniszczeniu danej karty możesz powrócić ją do gry [typowe dla zielonych i czarnych, gł. krety]
-Flying: latanie, tylko kreta z lataniem może taką zblokować [czyli jak nie ma flyinga to przelatuje sobie spokojnie nad blokerem, tylko krety, typowe dla niebieskich]
-Trample: "wdeptanie", czyli trampki

. jeśli jest kreta 1/4 np., i atakuje ją kreta 6/6, to po zabiciu blokera pozostała część [Atak atakującego minus obrona blokera] wali w gracza.
Ciut Nowsze i najnowsze:
Fear: dawniej rozwlekła formułka "This creature can be blocked only by an artifact creature or a black creature", czyli wyobraża strach [ta kreta może byc zblokowana tylko przez artefaktyczną lub czarną kretę]
Fading: stara umiejętnośc, powodująca zanikanie danej karty, przez odejmowanie 1 countera fadingu. [np. fading 5, to na poczatku każdej tury trzeba zdjąć jeden z 5 counterów, i tak aż do wyczerpania się ich, potem karta schodzi do grave'a]
Różne "-walking"i: dają nieblokowalność, jeżeli przeciwnik ma dany land [np. Swampwalking: chodzenie po bagnie]
Kicker: koszt dopalenia, też stara umiejętność, dająca możliwość dopalenia karty efektem zapisanym na niej [np. Kicker: (4 czerwone, sry ale nie mam grafy =P). XXXXxx<<=== i jakiś tekst, np. This creature gets +2/+2]
Morph: "nowa", co nieznaczy, że uzywana [była w blocku Onslaugth, czyli jednym z nowszych, ale już poza tymi najnowszymi. Pasi Wieszok? =P] umiejętność, ja jej tera dokładnie nie wytłumaczę, tylko później jak sobie przejrzę moje 3-5Kg kart [zależy ile znajdę =P].
Dalej są umiejętności z całego cyklu mirrodin [Mirrodin, Darksteel, Fifth Dawn], niestety ja przestałem grać na Mirrodinie, tuż przed darksteelem =\.
Mały słownik:
kreta- creature, opisane w poscie Wieszoka
grave- w skrócie graveyard, tam wywala się karty po ich zużyciu lub śmierci.
counter- znacznik, wszytsko co masz pod ręką [grosze, kapsle, ... skarpety( jeden kilocounter na obozie =] ) UWAGA!: nie mylić z umiejętnością "counter target spell". Powoduje ona przerwanie danego zaklęcia [każda karta, oprócz lądu], przez co wpada ona na grave. Jest tu mały haczyk, mianowicie tu wchodzi hasło :
"w odpowiedzi" po zagraniu przez przeciwnika jakiejś karty można mu zapuścić np. Counterspella, albo zestrzelić zaklęciem krete. Tu czuję się niepewnie, bo nie potrafię dokładnie tego wytłumaczyć =]
Małe zakończenie: każdy cykl edycji [trzy edycje, np. Mirrodin, Darksteel, Fifth Dawn lub Planeshift, Invasion, Apocalaypse] ma swoją markową umiejętność:
-Onslaugth: morph
-Planeshift: kicker
-Nemesis [o ile dobrze pamiętam, jak nie to poprawcie]: Fading
-Jeszcze kilka, będą jak je znajdę
www.magicthegathering.com <==oficjalna strona mtg, jakby coś się nie zgadzało to tutaj, do wieszoka [BTW: sry za wciągnięcie cie w informację o mtg i wpad z moim przewodnikiem], lub do mnie.
[EDIT]: Dobra, z morphem to moje przejęzyczenie, ale Fear jako "fear" jest od CoreSetu [edycja 8], bo wcześniej był jako przydługi tekstcik.
[EDIT 2]: Wiem, nemesis jest już poprawione. Jakoś nie wiem czemu o "Nemesisie", a nie o "Nemesis" myślałem i wyszła krzyżówka [Nemesie] =)