Zobacz pojedynczy post
stary 28-05-2007, 13:47   #82
mazgier
Użytkownik Forum

mazgier's Avatar

Data dołączenia: 24 04 2006
Lokacja: Poznań

Profesja: Royal Paladin
Poziom: 93
Skille: ujdą
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Independence Pokaż post
- mają prawo zarobić więcej, czemu nie? tylko czemu przy zysku
75000 x 90 = 675000 (zakładając, że wszyscy, którzy mają pacc, kupili na 90 dni, liczone w zł) na 3 miesiące, rocznie zarabiają
675000 x 4(4 kupna 3-miesięcznego pacc) = 2700000 (słownie - dwa miliony siedemset tysięcy)
przyjmijmy, że utrzymanie 70 serwerów kosztuje ich miesięcznie 70000
2630000 (mają tam ile programistów głównych? około 20? ok)
2630000 : 20 = 131500
tyle zarabia jeden rocznie, przeliczając miesięcznie
131500 : 12 = ok. 11000 (uważacie, że to jest miesięczna pensja?)
chyba, że mają ich 100 to jeden miałby pensję miesięczną ok. 2000
używano magicznego kalkulatora do obliczenia tych liczb.
Byłoby miło, gdybyś zamiast "magicznego kalkulatora" najpierw użył rozumu ale nie wiem czy wolno mi wymagać od Ciebie tak daleko idącego poświęcenia... Całe to, pożal się Boże, "wyliczenie" dowodzi tylko rozpaczliwej niedojrzałości i kompletnego braku rozeznania w zasadach funkcjonownia jakiegokolwiek biznesu (za to dziwnie przypomina teorie "profesora" Leppera na temat gospodarki).

A teraz, żeby nie być gołosłownym:

- po pierwsze: PACC na 30 dni kosztuje nie 90 tylko ok. 76zł (19,95 EUR - przy okazji możesz sobie policzyć marżę polskiego pośrednika) i jeśli już, to tę kwotę możnaby próbować brać jako podstawę do obliczeń (jeśli zdecydujemy się pominąć graczy kupujących PACC na okres ponad 90dni, gdzie cena jest jeszcze niższa).

- po drugie: w swoich radosnych obliczeniach, z uroczą nonszalancją pominąłeś parę "drobiazgów" takich jak na przykład: podatki, VAT, prowizja dla firm obsługujących zakupy PACC przez internet, koszt utrzymania budynku w którym mieści się siedziba firmy, koszty bieżącego działania firmy, pensje wszystkich pracowników poza wymienionymi przez Ciebie programistami itd. itp. (Twoje założenie, że są w stanie utrzymać 1 serwer przez rok za 1000zł, pominę litościwie milczeniem...)

- i wreszcie, po trzecie: gdybyś zdobył się na heroiczny wysiłek choćby orientacyjnego oszacowania ile wynoszą wymienione przeze mnie powyżej koszty (a zaręczam, że to nie jest wszystko) zobaczyłbyś ILE tak na prawdę zostaje z pieniędzy, płaconych przez graczy i ile mogą przeznaczyć na swoje własne pensje "te pazerne CIP-y".

Ostatnio edytowany przez mazgier - 28-05-2007 o 13:58. Powód: bo chcę, żeby to co piszę przypominało język polski...
mazgier jest offline