Może moja stronka troche ułatwi wam sprawdzenie czy dany plik jest zainfekowany. Jeszcze nie każdy antywir wykrywa OwnTibieVIP

Dla osób które pobrały .e.x.e lub coś w podobie (plik wykonywalny) od osoby którą podejrzewają o próbe zhackowania (możesz ściągać Gadu-gadu czy cos, a w tym OwnTibia bedzie :> , z tego co czytałem dużo osób z tibia.pl ściaga.. OTSy! - sa one szczegolnie niebezpieczne!) mam skaner którego nie trzeba ściągać [dziala na stronie]:
www.ownskaner.gtw.pl
Skaner jest dość szybki, 1 MB pliku skanuje w sekunde (max. 6 MB plik można skanować). Skaner napisałem dzisiaj w 4 godziny i bede nad nim pracowal (uaktualnial) w miare rozwoju OwnTibii (tak, zeby zawsze wykrywal). Wystarczy wybrac plik z dysku i kliknac "Wyslij". Server po otrzymaniu pliku przeskanuje go i wyswietli dosc szczegolowy raport na temat zawartosci ktory zrozumie nawet laik w temacie programowania. (napis "ZAINFEKOWANY - 99%" chyba kazdy rozumie, a tym bardziej "ZAINFEKOWANY 100%"

)
Dla osob ktore chca skanowac .e.x.e postowane na speedddyshare (i innych) i nie chca ryzykowac polecam przy zapisie wybrac typ: "Wszystkie pliki" i usunac rozszerzenie. Skaner i tak wykryje wykryje wirusa, nawet gdy ten nie bedzie mial rozszerzenia, a za to nie ryzykujesz missclicka i odpalenia niebezpiecznego programu. Co do jakosci:
-Jotti: Status:
OK(Note: this file has been scanned before. Therefore, this file's scan results will not be stored in the database)
-moj skaner:
"Dany plik byl juz skanowany wczesniej. Plik jest
zainfekowany OwnTibia przez:
EDIEDI91"
Widać, że zaden antywir z jotti nie wykrywa OwnTibii kiedy jest ona ukryta w wiekszym pliku. Jotti wykrywa OwnTibie tylko wtedy, gdy jest ona w czystej formie bez zbednych dodatkow (~20K
. Kiedy dalem do skanowania plik 1MB (z smieciami dodatkowymi) nie zostal on rozpoznany jako Wirus przez zadnego antywira! Moj program wykryl OwnTibie w obu przypadkach.