Zobacz pojedynczy post
stary 10-06-2007, 23:09   #5
Regusek
Użytkownik Forum

Regusek's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2007
Lokacja: Zabrze

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Anima
Świat: Nebula
Poziom: 143
Poziom mag.: 73
Regusek ma numer GG 4752382
Domyślny

Hmm..
Co do pomysłu to zgadzam się, że wybrałeś dobry temat, którego nie było..
Ale jednak jak dla mnie jest tu wiele błędów oraz nie dociągnięć, które chciałbym Ci przybliżyć :

- Na początku błędy każdego rodzaju, a więc :

Cytuj:
Zapraszam was
Apostrofę piszemy z "dużej litery" (Was), więc proszę Cię staraj się tego używać..

Cytuj:
pięknym.mieście
Chyba nie musze wyjaśniać?

Cytuj:
Legenda o Libertyn Bay
Liberty Bay

Cytuj:
Nietakt dawno temu
Nie tak, a nie "nietakt", bo to do kontekstu nie pasuje..

Cytuj:
kożystając z bogactw które
Ee? Po pierwsze to "korzystając", a po drugie to przed "które, który itd." piszemy przecinek..

Cytuj:
Niestety, Pewni niecni
Gdy nie jest to odniesienie do czytającego (apostrofa), czyli w tym przypadku nas to nie piszemy wyrazu z "dużej litery", więc powinno być "pewni"..

Cytuj:
Jakoże statki
Piszemy oddzielnie (jako że), ponieważ jest to wyrażenie przyimkowe..

Cytuj:
podam krótka informacje
krótką informację

Cytuj:
64 domki/domeczki/wille łączna powierzchnia domów do wynajęcia
Jak na moje oko to mogłeś po "wille" wstawić kropkę i "łączna" pisać od nowego zdania, ponieważ przez to zdanie nie wygląda spójnie..

Cytuj:
do11060gp
do 11060gp

Cytuj:
Zamieszkują je biedacy śpią w drewnianych szopkach
Jest to całkowicie nie poprawne zdanie. Nie wiem co chciałeś napisać, ale może powinno być : "Zamieszkują je biedacy śpiący w drewnianych szopkach" albo "Zamieszkują je biedacy, którzy śpią w drewnianych szopkach"

Cytuj:
Ostatnia grupa to multigperzy ich domy zbudowane z marmuru
Tak jak wyżej radzę wstawić kropkę po "multigperzy" (ciekawe słowo ) i "ich" pisać od nowego zdania..

Cytuj:
Główne moje zadanie to
Taka forma też jest poprawna, lecz Percy ewidentnie mówi "Moje główne zadanie to", ale nie musisz zmieniać..

Cytuj:
Jak widać do Libertyn Bay
Liberty Bay

Cytuj:
duży plac który jest
Przed "który" proszę przecinek

Cytuj:
pod tym placem; Przejdźmy teraz do depo (32 skrzynki depo w budynku dwu piętrowym); bank jak i poczta; świątynia bo oniej teraz mowa
Pod z "dużej litery", ponieważ to początek zdania; co do "depo", czy nie mógłbyś użyć jakiegoś synonimu np. depozyt; po "poczta" wstaw kropkę, ponieważ to koniec zdania; świątynia też z "dużej litery" oraz o niej piszemy osobno..

Cytuj:
do niebieskiego teleportuj
Teleportu bądź teleportera..

Cytuj:
przedstawiam wam; wasz domek w meble. Lub wystrugać coś ciekawego
Znowu apostrofa; "lub" nie piszemy po kropce, ponieważ jest to wyraz łączący zdanie a celu dodania spójności, a więc "domek w meble lub wystrugać"

Cytuj:
ogromna wieże
Ogromną wieżę

Cytuj:
czy też
"Czy" z "dużej litery"

Cytuj:
Jeżeli najdzie was ochota podróżowania i odkrywania udaj się do Berenice, przedstawicielki explorer socjety; Chantalle chętnie sprzeda ci piękna biżuterie. Zapytaj się może również będzie zainteresowana twoją
Wszystko to są apostrofy (oprócz Explorer Society, które źle napisałeś)..

Cytuj:
Na zakończenie proponuje ci abyś wybrał się do ogromnej fortecy, która znajduje się poza miastem. Na zachód od Liberty Bay
Kolejna apostrofa.. Nie musiałeś tutaj pisać kropki (jest zbędna) a tak poza tym to forteca jest na wschód nie na zachód od miasta.. Ehm..

Cytuj:
Miasto od strony wschodniej i północnej otoczone jest wieloma hektarami pól trzciny cukrowej
Nie znasz kierunków świata? To Ci kompas kupie.. Pola są na zachód(!) i na północ..

Cytuj:
ps. Jeżeli jesteś odważny i chcesz stawić czoła piratom lub quadrom pamiętaj w razie gdy miasto będzie zagrożone. Wielki król Thais zacznie wołać
P.S piszemy najczęściej z "dużych liter" (jednak nie zawsze); nie quadrom lecz quarom; nie król Thais (nie brzmi to poprawnie, choć to prawda, że jest to król miasta Thais), ale król Tibianus III...

To by było na tyle jeżeli chodzi o błędy (a jest ich sporo).. Teraz czas na rzeczy, których mi brakuje bądź są, ale w złej formie :

- Nie napisałeś jakie potworki tam występują..
- Zamiast linków mógłbyś wstawić normalne zdjęcia..
- Gdy piszesz o NPC, który coś kupuje/sprzedaje to mógłbyś wstawić cennik..
- Nie wymieniłeś wszystkich NPC, którzy są na wyspie (np. NPC Eleonore potrzebna do wykonania pewnego zadania itp.)
- Mógłbyś zamieścić ciekawostki takie jak : Pod ziemią znajduje się uwięziony Demon; tylko na Liberty Bay można zrobić rum
- Nie ma żadnej wzmianki o miejscach/okolicach, na których można byłoby zdobywać doświadczenie np. Żółwie, Piraty itd..
- Mogłeś chociaż wspomnieć o innych wyspach znajdujących się wokół Liberty Bay np. Meriana..

Jak dla jest to dno bez końca..
Pomysł był dobry.. lecz wykonanie fatalne
Jeżeli coś robisz, to rób to porządnie..
Sam chciałem zrobić ten poradnik, ale mnie wyprzedziłeś.. Nie wiem co o tym sądzą Moderatorzy, ale ja mógłbym zrobić nowy (lepszy) poradnik dotyczący Liberty Bay..

2/10!

Pozdrawiam!!

Ostatnio edytowany przez Regusek - 10-06-2007 o 23:14.
Regusek jest offline   Odpowiedz z Cytatem