W tej sprawie warto skomentować jedno, lustracja czy ujawnianie list agentów (byłych lub obecnych) to IMO czysty debilizm. Przez ludzi, którzy się o to w rządzie starają Polska jest tym czym jest na arenie międzynarodowej (tj. 'jednym wielkim chorym bagnem'). Czy nie sądzicie, że państwo winno nie prać swoich brudów publicznie? Każde normalne państwo załatwia takie rzeczy bez rozgłosu.
Co do stanu wojennego i szukaniu TW, to IMO lepiej aby szukali i sądzili zbrodniarzy wojennych i innych masowo mordujących "niebezpiecznych" polaków w tamtych czasach, a nie ludzi którzy z jakichś powodów zostali wpisani na jakąś listę. A nawet jeśli aktywnie szpiegowali, to co? Zarżnąć ich jak świnie? Albo do więzienia na całe życie? Tamten rozdział historii jest już zamknięty, tamte czasy były inne, tylko niektórzy nie chcą odpuścić i babrają się w tej przeszłości byleby komuś dopieprzyć. Czy w kraju naprawdę nie ma ważniejszych rzeczy do załatwienia czy ustalenia niż to kto kiedyś donosił a kto popierał komunę?
Dziwi mnie jak wielu ludzi (zwłaszcza starszych, bo oparte na przykładzie mojej babci) nie rozumie, że komunizm to ustrój tak samo jak demokracja. Czyli jak wprowadzimy republikę, lub jakiś inny nowy ustrój to wszystkich demokratów za jaja powiesić, co nie? Każdy ma prawo do własnych poglądów na temat tego jaki ustrój społeczny jest najlepszy, a co za tym idzie każdy staje się aktywnym politycznie lub patriotą gdy państwo przyjmuje 'jego' ustrój. Czy za to można karać czy winić? Zwyczajne politowanie mnie bierze gdy widzę te wszystkie słowa nienawiści "komuchy to", "komuchy tamto", "komuchy to ZUO!!!". Pejoratywne nacechowanie wszystkiego co wiąże się z komunizmem można w Polsce wytłumaczyć jedynie tym, że ustrój ten został nam narzucony siłą. Co nie zmienia faktu, że to nadal jest zwyczajny ustrój polityczny, to nie jest czyste zło. EX komuniści nie zaczną dokonywać zamachów samobójczych na ulicach, domagając się przywrócenia komuny.
Cytuj:
W przeciwieństwie do was wszystkich nie mam zielonego pojęcia o polityce (...)
|
Ale żeś tu co po niektórych dowartościował. IMO każdy kto faktycznie zna się na polityce się w takich sprawach nie wypowiada. Wiadomo przecież jak ta dyskusja się skończy... "Ja wiem swoje, ty wiesz swoje a kompromisów się nie uznaje."
Lub jeżeli wpisać to bardziej w ramy tego forum: "post, ban za obrażanie, ban za spam, post, ban za flame, post, ban za wulgaryzmy..."
Cytuj:
Ktoś tam jeszcze napisał, że czemu to starsi ludzie mówią "komuchy to" "komuchy tamto"... Ty nawet nie wiesz ile strachu oni przeżyli w tych czasach, ich bliskich wsadzano do więzień, torturowano, czasami nawet zabijano, ale oczywiście, co to ma być, phi... Taki jest Twój tok myślenia
|
Fakt, że komunizm w Polsce wyglądał tak, a nie inaczej jest tylko i wyłącznie zasługą państwa, które było zwierzchnikiem tego ustroju, jak i naszego państwa, a mowa tu o obecnej Rosji. Stąd moje zdanie "Nie lepiej byłoby sądzić zbrodniarzy wojennych itp?". Myli się tutaj pojęcia, ponieważ większość ludzi dokonujących masowych mordów polaków była blisko związana ze Związkiem Radzieckim, choć i niektórzy byli Polakami. Obecnie dość często widzi się Rosjanin = Komunista, a tak nie jest. Poglądy polityczne jak już mówiłem zależą głównie od człowieka, a nie od państwa w którym żyje.