Zobacz pojedynczy post
stary 30-06-2007, 16:57   #1
matecki
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 09 2003
Lokacja: Szczecin

Profesja: Elite Knight
Świat: Solera
Poziom: 112
matecki ma numer GG 4600375
Domyślny IEXLORE - Problem z trojanem

Wczorajszego dnia, przytrafiła mi sie dość przykra sytuacja: po powrocie do domu, zalogowałem się na postać - znajdowała się ona w zupełnie innym miejscu niż tam gdzie była wylogowana, kolega napisał, że byłem online od 5 minut - szybko zmieniłem hasło do konta na drugim komputerze i wrzuciłem wszystko co posiadam do domku kolegi. Szybka diagnoza - hack. Jako, że licencja na Nortona Antywirusa dawno mi się skończyła, postanowiłem poszukać przyczyn owego hacka.

ctrl + alt + del -> procesy i odkryłem tam wiele procesów "IEXPLORE*****", wszystkie wyłączyłem. Wyszukałem na google, czym owo "IEXPLORE" się może objawiać i jaki program je wykrywa - Kaspersky. Sciagnalem, zainstalowałem i przeskanowałem komputer: wykryło trojana (nie pamiętam nazwy, na końcu miał "tibia"). Chyba został usunięty.

Przeskanowałem komputer programem Kaspersky Internet Security, oprócz tego Ad-Aware, SpyBot - Seach & Destroy i Spyware Doctor. Niby nic już nie wykrywa - jednakże nadal nie jestem pewny, czy nie mam jakiegoś syfu na komputerze. Jak to sprawdzić??
matecki jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.