Zobacz pojedynczy post
stary 01-07-2007, 13:34   #18
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Zastanawiałem się, czy to napisać, ale widzę coraz więcej luserów piszących rzeczy typu 'haha dobrze wam tak, poczujcie się jak knighci' etc.
Ja widze wiecej typu "Omgomg knight wali tak jak sorc whyyy?!11?"

Cytuj:
Otóż moim skromnym zdaniem (nie tylko moim, zresztą) - przed update mieliśmy większy balans, niż teraz.
Teraz sorcem spokojnie zrobisz tyle expa co knight, przed update knight mogl marzyc o expie porównywalnym z sorcem

Cytuj:
- sorc (bądź też druid, ale będę pisać sorc, ew. profesja magiczna itp., dla ułatwienia), jak wiadomo, expił najszybciej, miał największe hity, stosunkowo najłatwiej było nim zabić inną postać, nie musiał trenować, w razie braku kasy mógł ratować się runemakingiem itp. Był najlepszą postacią do huntów na potężniejszych potworach, ponadto był dość wszechstronny,
-Najszybszy exp
-Najwieksze hity
-Praktycznie jedyna profka którą można bylo zdobyć fraga
-nie musial trenowac (200-300h expa oszczedzonego na treningu... wez takiego dogoń)
-Najlepszy do Huntow (qtfa po co przed update istanial palek w ogole?)
-Wszechstronny - czyli moze sobie pojsc expic gdzie chce, nie potrzeba mu blokera itp itd.....
Cytuj:
Ponadto miał mało hp i niski skill shieldingu, przez co kick w bardzo wielu wypadkach oznaczał śmierć.
Przezyj knightem kick przy dragu... albo chociaz przy 2-3 guardach
Cytuj:
- knight - expił zdecydowanie wolniej, chociaż też można było sobie 'jakoś' poradzić. Z całą pewnością lepiej zarabiał kasę.
Ja <55 pal> moge expic w tombie, mam exp grubo powyzej 30k+/h, balansując jednoczesnie na granicy oplacalnosci, a moge expic w Mintwalin, exp nie przewyzszy 15k/h ale zwrocą mi sie koszty kilkakrotnie <- na takiej to zasadzie dziala, sorcem tez mzoesz expic na jakis Shitach i zarabiac kupe kasy, ale jest zasrany przywillej ze sorce moga Pgowac na 2x lepszy expowiskach... a jeszcze narzekaja...

Cytuj:
. Dla w miarę niskich leveli postaci magicznych był swoistym 'must have' na huntach na potworach od smoka (nie wiem jak Was - mnie DSy postawione sorcem potwornie wk*rwiały) wzwyż. Dla wyższych leveli magów także był takim 'must have', jednak tylko na potwory typu demony czy behemothy.
Must Have? Knight tylko potrzebny byl do hydr i demonow...

Cytuj:
Dalsze zalety knighta to z pewnością duża ilość hp
I oto jedyna zaleta ktora knight przewyzsza Sorce! normalnie w ramke oprawic to!!
PS: tylko po h* mu to? a no tak, zapomnialem, zeby blokowac potwory sorcom i drutom!! wychodzi na to ze pośrednio to jest wieksza korzyść sorca niz knighta ...
Cytuj:
(co za tym idzie mniejsze ryzyko zgonu 'przez przypadek', wskutek ataku pojedynczego PK )
z tym że tym PK bedzie sorcek...

Cytuj:
Wysoki cap także jest ogromną zaletą, pozwala na uniesienie przynajmniej 'pieniężnej' części lootu. .
Nie wszyscy sa tacy PG ze siedza po 3h+ ze im capa nie starcza na kase...

Cytuj:
Więc postacie były w miarę zbalansowane - każda miała wady i zalety, w pewnym stopniu uzupełniały się.
Uzupełnianie - knight stoi i bloczy a sorcek sobie expi........

Nie chcialo mi sie cytowac tych wad i zalet, ale ci powiem ze g**o a nie argumenty, jakos wyzej wymieniles wiecej zalet sorca, a u knighta psizesz byle co zeby wyszlo wiecej zalet...

Cytuj:
Knight stał się tańszym sorcem (porównywalny damage, ale nie magiczny, tylko fizyczny), który w dodatku ma dużo więcej życia i może więcej unieść. W efekcie postacie magiczne nagle stały się DRASTYCZNIE słabe - dużo słabsze, niż rycerze sprzed update'u (oczywiście relatywnie, tak 'po prostu' stały się słabsze tylko na wysokich levelach). Widać to zresztą po dziennych wynikach expa na erig.net.
Drastycznie? bo nadal moge expic tak samo szybko jak knight?

PS: Nie jestem zakochany w tym update ale ty tez spojrz obiektywnie - knight byl bardziej udupiony niz teraz sorc, a ludzi nim tylu gralo tylko dlatego ze to jedyna profesja melee i ludzie nim grali 4fun... nikt kto chcial pgowac nie gral knightem