Cytuj:
Konkluzja jest taka - zanim zaczniesz gadać rzeczy typu 'jee świetny update rox hail Cipsoft jeach wreszcie nie muszę expić na trollach' rozpatrz ten update obiektywnie. Bo prawda jest taka, że to, co widzimy teraz, to nie balans, jeno przechylenie szali w drugą stronę. A posty typu 'ha dobrze wam tak sorce i dr00dy!11' świadczą tylko o głupocie i krótkowzroczności - jeśli na tym polega równowaga wg Cipsoftu, za pół roku możecie płakać, że nie trafiacie w rotworma, a sorc bije z różdżki po 300.
|
Nie - nie polega na tym równowaga według CIPsoftu.
Z tego co pamiętam CIPsoft mówił o tym, że to projekt długofalowy - a ocenianie po kawałku nic nam nie da.
Teraz Lasooch popatrz na to co by było, gdyby balans został zachowany i doszło do grudniowego update.
Otóż jak wiemy - magia została podzielona (ofensywa została "osłabiona" dla lvlu, defensywa i leczenie taka sama).
Wchodzi grudniowy update, który ma ostatecznie rozdzielić sorca od druida - i co? Sorc dostaje buff na magię ofensywną. Bo jakiś musi być, bo jest od tego specjalistą. Druidem się nie zajmujmy, bo trudno tutaj przewidzieć co dostanie (IMHO masę buffów). I znowu sorc będzie potężniejszy. I co wtedy? knighta i palka znowu do góry?
To może wtedy na mainie trzeba by było pozamieniać respy trolli na dragi, bo nie byłoby jak expić.
Za pierwszym razem magowie dostali (nie tylko magowie - knighci potrafili expić na dragach z praktycznie samymi exurami

[lub małym dodatkiem UH]) ładny dopak. Wzmocnienie low-lvl magów (co jest bardzo miłe. Ja jestem magiem starej daty i pól życia na rotach spędziłem - nie chciałbym tego powtarzać). Teraz należało wzmocnić w obrażeniach postaci niemagicznych. A magiczne musiały zostać osłabione by "dać podstawy" pod grudniowy (kończący balansowanie?) update.
Nie można tylko patrzeć obiektywnie na update - trzeba patrzeć na to z pewnego dystansu i patrzeć nie tylko na ten update, ale też na inne.
A tutaj poodpowiadam ludziom trochę
Cytuj:
Knight sie meczyl przez 10 lat to jak sorc sie pomeczy pol roku nic sie nie stanie, bo w zimowym UP maja sorca wyrownac.
|
Knight się jakoś wcale nie męczył przez te twoje 10 lat.
Kiedyś najwiecej hi-lvli to byli knighci. sorcki na hi lvlu były rzadkością i ludzie żywili do nich ogromny respekt (ah ten brak bana i skuli zazabijanie - UE pod depo i loot zbieramy

)
Cytuj:
@up
na forum.tibia.com widać mnóstwo postów takich jak ten
większość 200lvli+ magów rezygnuje z gry, a prawie zaden h lvlowy mag nie expil pożądnie po update.
|
No cóż - nie wszysco mogą być nagle najlepsi. Trzeba czekać na ostateczne efekty wyrównywania profesji.
A nie stękać.
Cytuj:
logika podpowiada, ze dla wyskillowanego knighta kick i problemy z zalogowaniem podczas bicia 3 zerkow rowniez oznacza smierc.
|
Dla maga wystarczy 1 zerk =f
Cytuj:
Dlatego ich uzywanie jest mocno limitowane, czy to jest wada ?
|
Niby nie, ale skoro inne profesje dostały odpowiednio silne hity za bezcen (poza assasinem - który i tak jest o niebo tańszy niż 1200 many na UE)
Cytuj:
a sorce smialy sie w twarz.
|
Śmiecie nie sorce.
Żaden sorc, który pamieta okres WH i rotów nie robiłby czegoś takiego
Cytuj:
Generalnie Cipsoft po raz kolejny pokazal, ze nie nalezy go traktowac w kategoriach odpowiedzialnej firmy dbajacej o klienta, tylko cyrku frajerow ktorym czasem cos wyjdzie, ale profilaktycznie to spieprza zeby przez przypadek nikt nie byl zadowolony.
|
Aby powiedzieć coś takiego trzeba poczekać, aż zakończą balans.
Cytuj:
Teraz sorcem spokojnie zrobisz tyle expa co knight, przed update knight mogl marzyc o expie porównywalnym z sorcem
|
No, ale drożej.
O wiele.
I nie ma się tutaj co okłamywać.
Cytuj:
nie potrzeba mu blokera itp itd.....
|
Tylko na mega wysokim lvlu - ja tam sobie np. hydr nie wyobrażam solo.
DLe to także olbrzymi waste (mana shield) lub ryzyko(tylko hp)
Rotfl.
Fakt- po ch*j dużo życia?
Lepiej mieć go 3 razy mniej.
Cytuj:
Nie wszyscy sa tacy PG ze siedza po 3h+ ze im capa nie starcza na kase...
|
mi capoa nie starcza na tombie przy oazie po ~1,5h
a nie biore ze sobą nic poza potrzebnymi rzeczami.
Cytuj:
Uzupełnianie - knight stoi i bloczy a sorcek sobie expi........
|
Za to miał z tego grubą kasę.
50% loot zawsze dla niego.
A zarobioną kasę przeznaczał na solo hunty.
Cytuj:
Nie chcialo mi sie cytowac tych wad i zalet, ale ci powiem ze g**o a nie argumenty, jakos wyzej wymieniles wiecej zalet sorca, a u knighta psizesz byle co zeby wyszlo wiecej zalet...
|
Może takie są 1-2 zalety knighta
Ale teraz przesadzasz
Cytuj:
Drastycznie? bo nadal moge expic tak samo szybko jak knight?
|
Tak moge - tylko knight za tyle samo pieniędzy może expić kilkakrotnie więcej - o to chodzi w tej wypowiedzi.
Cytuj:
PS: Nie jestem zakochany w tym update ale ty tez spojrz obiektywnie - knight byl bardziej udupiony niz teraz sorc, a ludzi nim tylu gralo tylko dlatego ze to jedyna profesja melee i ludzie nim grali 4fun... nikt kto chcial pgowac nie gral knightem
|
Pie*****sz od rzeczy.
Jakoś mam znajomych (knighci 170+-190+) i nie twierdzili, że są udupieni, expili sobie normalnie, itd.