Już widzę te posty/maile/cokolwiek
"Co za chamstwo, dali mi bana za nic. Dali mi bana tylko po to, żeby kasę wyciągnąć!"
Zdejmowania banów na 100% nie będzie za żadne pieniądze. No, jak mi ktoś kupi ferrari nowe, dom z basenem krytym, odpowiedniego kompa (tak z 16xP4 4Ghz i z 10TB ramu styka, nie jestem wymagający ) z łączem tak z 2G bps tylko dla mnie.... to możemy pogadać.
Będzie dostępny dla wszystkich regulamin, który trzeba będzie zatwierdzić przed założeniem aliasu. Jeśli ktoś złamie regulamin, to będzie sam sobie winien, gdy mu nagle alias przestanie działać. W regulaminie będzie zaznaczone, że nie można mieć erotyki, cheatów tibijskich, obrażać nikogo itd. itp. Przed wprowadzeniem tego z pewnością będziemy dyskutować nad treścią regulaminu.
Pewne aliasy zapewne będą zablokowane lub zarezerwowane, jak np. matkus.tibia.pl, dobo.tibia.pl, download.tibia.pl czy forum.tibia.pl (ten ostatni już działa). Nie chcemy, by ktoś wprowadzał użytkowników w błąd.
Z pewnością nie będziemy ręcznie co parę godzin sprawdzać zawartości wszystkich aliasów, to po prostu niewykonalne, natomiast na pewno wyrywkowo czasem coś będziemy sprawdzać, no i oczywiście będziemy sprawdzać, co userzy zgłaszają.
Jeśli chodzi o cenę, to na razie nie zostało jeszcze nic ustalone. Zresztą, to nie będzie zależało wyłącznie od nas, fpp.pl pewnie też będzie miało tu coś do powiedzenia. I zapewne oni z tego jakiś % też będą chcieli. Ogólnie to wygląda tak:
1,22 zł za SMSa
22 grosze z tego to vat
50 groszy z tego bierze operator (Plus, Idea, Era...)
częśc z pozostałych 50 gr. (nie wiem jaką) bierze provider usługi SMSowej
częśc pewnie też weźmie fpp.pl
myśę więc, że jeśli z tego wszystkiego dla strony będzie 20-30 gr, to i tak nie będzie źle.
Teoretycznie można by to zrobić przelewami bankowymi itp. ale z doświadczenia wiem, że 99% ludzi i tak będzie wolało dać kilku krotnie więcej SMSem, niż iść do banku. Szczególnie, że większość użytkowników tibia.pl to młodzi ludzie nie mający kont i nie znający się jeszcze na operacjach bankowych.
Nie będziemy natomiast na pewno chcieli za to bardzo dużo, bo sami chcemy na tym zarobić, a jak zarządamy bardzo dużo, to nikt nie kupi