Zobacz pojedynczy post
stary 20-07-2007, 20:40   #31
ssjgt
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Husileh Pokaż post
Witam.
Od 2 dni mam zainstalowanego ubuntu na moim komputerze.
Instaluje tibie wedlug wielu poradnikow i przy uzyciu roznych wersji klienta i nic....
Tibia wyłącza sie po 1 sekundzie....
Podobno jest to bład grafiki , ale skad mam wziac sterowniki na ubuntu?
Komputer to HP Compaq NX 7400
Grafa to : Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950.
Może wy cos doradzicie? ^^

nieczaje tej czesci :

""To trzeba dopisac z poziomu roota do pliku xorg.conf takie cos: (np. za pomoca pico: W konsoil wpisujemy: sudo pico /etc/X11/xorg.conf)

Section "Extensions"
Option "Composite" "Disable"
EndSection""

jak wpisuje :
su
haslo
sudo pico /etc/X11/xorg.conf > wyskakuje notatnik i nie wiem gdzie mam wpisac te "section....."
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Obscenity Pokaż post
1. tak, jestem zielony w linuxie.
2. nie wiem jak, gdzie wpisywac te kody !!
3. nie wiem ktory klient sciagnac !!! libc5 czy 6 (czy jakos tak)
4. POMOCY !!
Dla panów powyżej - zrezygnujcie z linuxa lub innego systemu unixowego na rzecz najlepiej dla was windowsa...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kamae Pokaż post
Hm, imo poradnik niezbyt potrzebny. Linuksiarze z reguły potrafią sobie sami poradzić z takimi prostymi problemami [albo pogrzebią na jakimś forum], i nie potrzeba im do tego tutoriali. Z drugiej strony istnieje wielu baaardzo początkujących linux-userów którzy nie bardzo wiedzą jak używać google.

Jak wspomniałem, postawienie tibii na linuxie nie jest czymś trudnym. Ale po "instalacji" u niektórych [np. u mnie] okno gry jest białe i widać tylko nicki. Znajdziesz sposób na to - respect
A dla pana powyżej, miałem ten sam błąd, o ile masz nvidie, trzeba przełączyć opengla na nvidie, bo domyslnie jest na xorgu. W gentoo na roocie wpisujesz eselect nvidia set nvidia i resetujesz x'y, tibia Ci dziala normalnie w miare...
Jeżeli masz inna karte, poczytaj o jej konfiguracjii na forum swojej dystrybucji, lub z innych zrodel.

Co do działania klienta linuxowego tibii, to szczerze powiedziawszy, lepiej działalo to na wine, nie wiem czy to z powodu złej konfiguracji, ale np w kanionach jak ide np do kazoo, to tam co chwile sie "chowaja" gory i pokazuja... W tym czasie tak tnie ze nic sie nie da zrobic... a tak ogólnie to bierze jeszcze dużo procka, pracuje nad tym ale nie wiem czy da sie cos z tym jeszcze zrobić

Ostatnio edytowany przez ssjgt - 20-07-2007 o 20:43.
ssjgt jest offline   Odpowiedz z Cytatem