Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xerionis_Family
I nawet nie wiesz jak bardo się mylisz. Paladyn żeby expić musi używać full attack, więc jego shielding jest tragiczny (paladyni mają przeważnie shielding w okolicach 50-70) co w porównaniu z full def sorca daje mniej więcej podobny efekt. Ponadto paladyni atakują tylko raz na turę co powoduje, że dłużej biją potwora - muszą się leczyć, a taki sorc na utamo vicie potrafi zjechać potwora w mgnieniu oka (vis + wand + runy - oczywiście pamiętając że uderza maxymalnie 2 razy w turze) dzięki czemu potwór mniej razy go uderzy. Musisz wziąć pod uwagę fakt, że sorc wydaje więcej pieniędzy na amunicję, ale za to potwory szybciej padają, a taki pall pozbawiony teraz run (z powodu małego dmg) atakuje tylko z boltów/spearów.
|
Sorc na
utamo vita vs. np. wampir - poleci ok.100-150 many z magic shielda i 80-100 z visa/wanda. Razem mamy stratę 180-250 many czyli ~2 mana fluidy. Koszt = ~100gp.
Paladyn vs. wampir - poleci ok. 20-40 many na exurę, żeby zrzucić paraliż + 0-2 speary. Koszt = 0-30 gp. Widać różnicę?
Wampir to jedynie taki prościutki przykład. Nie chce mi się nawet próbowac wyliczać różnicy w kosztach dla czegoś trudniejszego/silniej bijącego. Paladyn od ~40 levelu może ekspić na tombach (nawet za tp) wydając
tylko groszowe kwoty na amunicję (royal speary) i beż konieczności zuzywania mf/UH. Magowie muszą wydawać po kilka k na mf'y i ostro się starać, zeby wyjśc na plus.
Cytuj:
Idź na hydry z dsami/fire elementalami to zobaczysz co to znaczy exp z summonami... a jak nie masz pacc to chociaż na dle.
|
Idż z DS'ami na DL'e i powiedz mi jak długo DS'y pożyją...
Cytuj:
Kolejny raz się mylisz. Paladyn na 100 lvlu o wybraniu się na demki może tylko pomarzyć (bez waste)
|
Naprawdę? Ciekawe jak mojemu koledze (wczoraj miał 102lev, jutro pewnie dobije 103) się to jednak udaje?
Cytuj:
Eh co do powrotu najszybszym sposobem, to chyba nie umiesz grać...
|
Ty, oczywiście, magicznym sposobem, nigdy się nie wpakowałes na kombo od "nerwowego" smoka? Sorc na 43 może się "złożyć" zanim zdąży zauważyć co go zabiło, zaręczam...
Cytuj:
No wyobraź sobie, że ludzie na h lvlach (130+) nie mają po co gdziekolwiek iść bez sd...
|
I zapewne dlatego , że h-levele tak strasznie potrzebują SD, ich cena od czasu update spadła z 5,5-6k za plecak do 4-4,5k...
Cytuj:
Za darmo raczej nie. Ja na jednorazowe wyjście w exp biorąc bolty wydaje 4,5k albo gdy biorę royal speary około 900 - to sama amunicja nie licząc mfów.
|
900gp na amunicję... co za straszliwy wydatek... toż to prawie cały bp mana fluidów możnaby za to kupić. A wiesz na ile magowi na Twoim levelu starcza 1 bp manafluidów?
A przy okazji, to ile przynosisz z powrotem loota/gp za te wydane 900?
Cytuj:
Chociażby po to, że dzięki nim możecie potwory zabijać o wiele szybciej. Atakujecie 2x na turę co wam daje jednak mniejsze waste na leczenie - potwór mniej razy was atakuje bo szybciej pada.
|
Jak ja kocham te opowieści na temat grania magiem w wydaniu ludzi którzy nie mają o tym pojęcia... Atakujemy 2x na turę? Owszem. Tylko przy okazji musimy "łykać" wszystkie ataki bo vis bije tylko na wprost, musimy się leczyć co 2-3 strzały z visa (co przy okazji zmniejsza częstotliwość naszych ataków. Palkowi exhaust nie blokuje strzelania, nieprawdaż?) no i co najważniejsze, my poprostu
musimy móc zabijać szybciej bo to jedyna szansa żeby samemu przeżyć, zważywszy na mikrą ilośc posiadanych hp. "Mniejsze waste na leczenie" - ha-ha-ha - ponury żart...
Cytuj:
5 gp za uderzenie z wanda? o.O no to jesteś człowiekiem który obala wszystkie znane mi teorie! Myślałem że wand zabiera manne a nie kase... 10-15gp za vis? Też dobre... w końcu zawsze możesz poczekać na respa i ci trochę manny odrośnie więc koszt manasowania się koniecznego jest mniejszy. No chyba że się bardzo śpieszysz z expem, ale to i tak pokrywa się z tym że expisz w ten sposób szybciej niż paladyni.
|
Po pierwsze: "manna" to może być co najwyżej kasza (chyba że masz jakieś takie biblijne skojarzenia?). Po drugie: 1 e-vis = 20 many = 20 sekund czekania na odzyskanie zużytej many (z promocją). Znasz jakieś miejscówki, gdzie można sensownie poekspić strzelając raz na 20 sekund? Jeśli tak, "to jesteś człowiekiem który obala wszystkie znane mi teorie!"
Odkładając bajki na bok, smutna rzeczywistość jest taka, że mag musi używać mana fluidów by móc walczyć, więc przeliczanie każdego strzału na gp jest jak najbardziej na miejscu (odtwarzanie many jedynie minimalnie zmniejsza ogólny koszt).
Cytuj:
Jak by nie było zawsze mieli najgorszą sytuacje (wystarczy zobaczyć na którym miejscu znajduje się najlepszy rp w tibii - Sir Arthos jest dopiero 13). Właśnie tak sobie patrze na statystyki most experiance i jestem w szoku!
|
Biorąc pod uwagę to co sie teraz wyrabia to się może niedługo zmienić. Nie wiem jak na Twoim świecie ale u mnie są w tej chwili takie miejsca gdzie nie mozna kamieniem rzucić, żeby nie trafić w paladyna. Kiedy wczoraj popołudniu wybrałem się na Nargor, wróciłem po 15 minutach. Nie da się grać, kiedy za 1 piratem goni 2-3 paladynów...