Cytuj:

| 
					Oryginalnie napisane przez Wikipedia

W znaczeniu potocznym określa grupy młodzieży (zob. Subkultura młodzieżowa) kontestujące przyjęty system wartości, a słowo subkultura nabrało znaczenie jakiejś formy patologii społecznej. W takim przypadku lepszym określeniem jest jednak termin kontrkultura. | 

Cytuj:

| 

Subkultura młodzieżowa - nazwa grupy młodzieżowej, w której normy obyczajowe, zasady postępowania, ubiór, odbiegają od norm reszty społeczeństwa.
 Przykładami grup subkulturowych są:

* skate - skejci
 * reggae - rastaman
 * hipis - hipisi
 * rock - rockman
 * metal - metalowcy
 * punk - punki
 * skinhead - skinheadzi
 * techno
 * rap - hiphopowcy
 | 

Cytuj:

| 

Kontrkultura (z łac. contra = 'przeciw' + kultura) – określa względnie spójną grupę społeczną, która wyraża sprzeciw wobec zastanej kultury, próbując jednocześnie stworzyć nową kulturę, mającą zastąpić zanegowaną rzeczywistość kulturową. W ten sposób może dojść do stworzenia nowej kultury – kultury alternatywnej.Najbardziej znane subkultury

* Alterglobaliści
 * Blokersi
 * Depeszowcy
 * Gotyk
 * Hippisi
 * Hip*hop
 * Indianiści
 * Mods
 * Metalowcy
 * Oi!
 * EMO!
 * Provosi
 * Punk
 * Rastaman
 * Rave
 * Rockersi
 * Rudeboy
 * Skate
 * Skinhead
 | 

Tyle wstępu. Teraz o co chodzi mi w samym temacie:
Ciekawi mnie do jakiej subkultury Wy się zaliczacie. Z kim się utożsamiacie. Oraz co sądzicie o innych, jak ich pojmujecie. Nie chodzi mi o definicje z wiki (tak, jak ja to zrobiłem), tylko o Wasze zdanie. Nie chcę, aby ten temat zamienił się zaraz w coś w stylu wojny techno vs. metal czy rap vs. pop. 
Pewne reguły:- Wypowiadamy się we własnym imieniu. Nie uogólniamy. Nie wydajemy sądów. Mówimy to, co MY sądzimy.
- Nie wypowiadamy się w stylu: 'Metal - brudy', 'Tekno - młotozjeby', 'Hip hop - białasy w złocie elo elo hwdp'. Takie opinie zachowajcie dla siebie.
- Nie zamieniamy tematu w flamewar (będzie ciężko, ale postarajcie się).
- E... wiecie, nie przesadzajcie z wulgaryzmami. ;p
Imo tyle wstępu starczy. Temat pozostawiam Wam (i modkom). ^^