Temat: Subkultury.
Zobacz pojedynczy post
stary 11-08-2007, 16:28   #1
Milan ognia
Użytkownik Forum

Milan ognia's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2005
Lokacja: Rookgaard / Gorzów Wlkp.

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Świat: Antica
Poziom: 43
Milan ognia ma numer GG Dam na Pw... może.
Pytanie Subkultury.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wikipedia
W znaczeniu potocznym określa grupy młodzieży (zob. Subkultura młodzieżowa) kontestujące przyjęty system wartości, a słowo subkultura nabrało znaczenie jakiejś formy patologii społecznej. W takim przypadku lepszym określeniem jest jednak termin kontrkultura.
Cytuj:
Subkultura młodzieżowa - nazwa grupy młodzieżowej, w której normy obyczajowe, zasady postępowania, ubiór, odbiegają od norm reszty społeczeństwa.

Przykładami grup subkulturowych są:

* skate - skejci
* reggae - rastaman
* hipis - hipisi
* rock - rockman
* metal - metalowcy
* punk - punki
* skinhead - skinheadzi
* techno
* rap - hiphopowcy
Cytuj:
Kontrkultura (z łac. contra = 'przeciw' + kultura) – określa względnie spójną grupę społeczną, która wyraża sprzeciw wobec zastanej kultury, próbując jednocześnie stworzyć nową kulturę, mającą zastąpić zanegowaną rzeczywistość kulturową. W ten sposób może dojść do stworzenia nowej kultury – kultury alternatywnej.
Najbardziej znane subkultury

* Alterglobaliści
* Blokersi
* Depeszowcy
* Gotyk
* Hippisi
* Hip*hop
* Indianiści
* Mods
* Metalowcy
* Oi!
* EMO!
* Provosi
* Punk
* Rastaman
* Rave
* Rockersi
* Rudeboy
* Skate
* Skinhead
Tyle wstępu. Teraz o co chodzi mi w samym temacie:
Ciekawi mnie do jakiej subkultury Wy się zaliczacie. Z kim się utożsamiacie. Oraz co sądzicie o innych, jak ich pojmujecie. Nie chodzi mi o definicje z wiki (tak, jak ja to zrobiłem), tylko o Wasze zdanie. Nie chcę, aby ten temat zamienił się zaraz w coś w stylu wojny techno vs. metal czy rap vs. pop.
Pewne reguły:
  1. Wypowiadamy się we własnym imieniu. Nie uogólniamy. Nie wydajemy sądów. Mówimy to, co MY sądzimy.
  2. Nie wypowiadamy się w stylu: 'Metal - brudy', 'Tekno - młotozjeby', 'Hip hop - białasy w złocie elo elo hwdp'. Takie opinie zachowajcie dla siebie.
  3. Nie zamieniamy tematu w flamewar (będzie ciężko, ale postarajcie się).
  4. E... wiecie, nie przesadzajcie z wulgaryzmami. ;p
Imo tyle wstępu starczy. Temat pozostawiam Wam (i modkom). ^^
ROTFL, Twoje posty są głupsze niż ustawa przewiduje, gratulacje.
Ogólnie to spadaj, nikt nie wierzy w te spedalone bajki, poza tym, jak takiś eko, to wyłącz komputer, bo energia elektryczna u nas pochodzi w większości z węgla .

Ostatnio edytowany przez Milan ognia - 11-08-2007 o 16:59.
Milan ognia jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.