Zobacz pojedynczy post
stary 16-08-2007, 20:38   #129
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Na początku pragnę zaznaczyć, że uważam się za chrześcijanina. Powieszpewnie "jak 99% osób w tym kraju". Problem w tym, że jestem niemalpewien, że na miasto jak np. Gdańsk jest tylko GARSTKA osób naprawdęnawróconych, tych , którzy zdecydowali oddać swe życie Chrystusowi. Boczy to, że należysz do Kościoła Katolickiego oznacza, że jesteśprawdziwym wyznawcą Boga? Na przykład fanatycy ojca Rydzyka, czylinasza kochana jednostka do zadań specjalnych, w skrócie Moher. Jaktraktowali dziennikarzy? Tu cytuję: "wy*******ać stąd Żydy jedna, jużwas tu nie ma pierdoleni sataniści". A Jezus Chrystus niby kim był, jaknie Żydem? I powiedzcie szczerze... czy taki przykład powinien dawaćChrześcijanin? Inna grupa ludzi "oficjalnie wierzących" to tzw."wierzący niepraktykujący". Tak, chodzę sobie codziennie do kościoła(co się sprawdza również i w przypadku moherowych beretów), modlę się,śpiewam pieśni uwielbiające, uczestniczę w mszach... a po kościele idękląć, bić, straszyć i represjonować z kumplami innych ludzi czyzachowuję się w jeszcze gorszy sposób. TO ma być PRAWDZIWYChrześcijanin? To czysty hipokryta.
Muszę zauważyć, że to twoje "prawdziwe nawrócenie" to raczej pojęcie względne i zależy od punktu patrzenia. Dla jednej osoby wierzącej osoba postępująca niezgodnie z przykazaniami danej wiary nie jest prawdziwie nawrócona, ale dla tej drugiej nienawrócona może być ta pierwsza.
I zgodzę się, że przykłady zachowań, które wymieniłeś ("wy*******ać stąd Żydy jedna, jużwas tu nie ma pierdoleni sataniści") są oznaką hipokryzji, jeżeli dana osoba deklaruje się jako wyznawca religii, która takie zachowania potępia, lecz imho wynika to raczej z niedoinformowania itp., a nie z braku wiary w boga jak napisałeś. Co więcej osoba taka może mieć jeszcze większą wiarę w boga niż niejeden wierzący postępujący zgodnie z przykazaniami swojej religii.
Podsumowując: na retoryczne pytanie, które zadałeś:
Cytuj:
Bo czy to, że należysz do Kościoła Katolickiego oznacza, że jesteś prawdziwym wyznawcą Boga?
mogę śmiało odpowiedzieć, że na pewno tego nie wyklucza.

Cytuj:
Jednak ja nie myślę racjonalnie na tym punkcie - po prostu wierzę.
Dlaczego?
Eivrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem