Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kyrfal
dobra dobra, moze nie byłem orłem z histori (tu musze przyznac racje z tym co napisales), ale bledów ort nie mam, styl moze kiepski ale taki juz mam no a reszta, nie chce mi sie po prostu pisac starannie na tym forum? wole napisac niestarannie i bez bledow niz jak pisza inni "Pienknie, ale s blendami", proste :>
|
Nie chodzilo mi o bledy ortograficzne/skladniowe, tylko rzeczowe.
Cytuj:
cos takiego powiedzialem? chodzi tu tylko o to ze koscioly powinny byc skromniejsze bo pieniadze ktore sa przeznaczane na budowe ogromnych kosciolow mogłyby być przeznaczone na osoby potrzebujące
|
Z jednej strony masz racje, ale w Pismie nie jest powiedziane, ze "ksiadz ma pomagac potrzebujacym, zwykly czlowiek nie", - wiec dziwie sie, ze kazdy wymaga tego od ksiezy, a sam niewiele robi. Oczywiscie zdazaja sie wyjatki.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thot
Wracając do tematu, ocena z religii na świadectwie to jawna dyskryminacja wyznawców innych religii /sorry za powtórzenia/ i ateistów. Ba, to nawet krok wstecz jeśli chodzi o wolność wyznania. Nie pieprzcie głupot, że etyka jest dobrą alternatywą...
|
Dwie sprawy - raz, ze nie w kazdej szkole etyka jest prowadzona przez ksiezy. Dwa, dziwi mnie wasza walka o rownosc religii. W sumie to sie nazywa hipokryzja - 90% osob rzucajacych takie argumenty ma w dupie inne religie, po prostu to jest najlatwiejszy argument, zeby sie nie uczyc religii. No, ale zalozmy, ze jednak cie ta rownosc interesuje - czemu, skoro na calym swiecie wyznawcy innych religii maja chrzescijanstwo gdzies? Czemu w takiej Arabii Saudyjskiej stwierdzenie, ze potrzeba rownouprawnienia dla chrzescijanstwa zbywane jest smiechem?
Cytuj:
Z doświadczenia i z opinii znajomych wiem, że wystarczy tańczyć tak jak zagra katecheta, a dobra ocena z religii jest pestką. Potwierdza się teza, że Ci, którzy nie wchodzą w konflikty z księdzem, opowiedzą się po jego stronie w jakiejs klasowej debacie, itd itp. mają łatwiej.
|
Nie demonizuj, bo to zalezy od nauczyciela, takie same rzeczy dzieja sie i na historii, biologii i WOSie, jesli nauczyciel jest lipny. Jesli powiesz, ze na
kazdej innej lekcji
kazdy nauczyciel chetnie broni swoich pogladow/slucha krytyki swojej osoby, to zwyczajnie ci nie uwierze.
Cytuj:
Błaha sprawa- 2 kartkówki z religii, gdzie ksiądz prosił o wypowiedzenie się na dane zagadnienia. Pierwszą napisałem na temat, nie zgadzając się z opinią kochanego katechety, na drugiej wyraziłem wielkie ubolewanie z powodu ataków na pewną stację radiową pod przewodnictwem szanownego ojca (choć praktycznie wcale nie tyczyło się to tematu). Oceny: 2/5+. Fakt, moja szkoła może być wyjątkiem... Ale jeśli w najlepszym liceum w 80-tysięcznym mieście katechetą jest ktoś taki, to sami odpowiedzcie sobie na pytanie "co jest grane?".
|
Skoro tak - czemu nie olejesz dla swietego spokoju i bedziesz pisal "pod dyktando"? Nie interesuje cie ten przedmiot, wiec to ci nie robi roznicy, a bedziesz mial tylko lepsza srednia. Pomysl, ze w niektorych szkolach ksieza/katecheci prowadza normalne lekcje