Zobacz pojedynczy post
stary 23-08-2007, 13:46   #191
Thot
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 02 01 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Dwie sprawy - raz, ze nie w kazdej szkole etyka jest prowadzona przez ksiezy. Dwa, dziwi mnie wasza walka o rownosc religii. W sumie to sie nazywa hipokryzja - 90% osob rzucajacych takie argumenty ma w dupie inne religie, po prostu to jest najlatwiejszy argument, zeby sie nie uczyc religii. No, ale zalozmy, ze jednak cie ta rownosc interesuje - czemu, skoro na calym swiecie wyznawcy innych religii maja chrzescijanstwo gdzies? Czemu w takiej Arabii Saudyjskiej stwierdzenie, ze potrzeba rownouprawnienia dla chrzescijanstwa zbywane jest smiechem?
To chyba nie walka o równość religii, tylko próba zrozumienia gdzie jest granica. Mnie ta sprawa już teoretycznie nie dotyczy, ale jednak ciągle trapi. Nie chodzi o żadne równouprawnienia, sęk w tym, że wprowadza się obowiązkową ocenę z religii zanim wymyślono sprawiedliwą alternatywę.

Cytuj:
Nie demonizuj, bo to zalezy od nauczyciela, takie same rzeczy dzieja sie i na historii, biologii i WOSie, jesli nauczyciel jest lipny. Jesli powiesz, ze na kazdej innej lekcji kazdy nauczyciel chetnie broni swoich pogladow/slucha krytyki swojej osoby, to zwyczajnie ci nie uwierze.
Jasna sprawa, tyle, że nauczyciel historii nie każe mi wierzyć, że toczyliśmy zwycięskie boje na Madagaskarze, a po lekcji z księdzem - fanatykiem mogę się dowiedzieć kilku rzeczy na temat dzisiejszego świata, których podręczniki nie zdementują. W rezultacie ocenianym się jest nie za faktyczną wiedzę, tylko - o wiele częściej niż na przedmiotach pokroju historii - za poglądy.
Cytuj:
Skoro tak - czemu nie olejesz dla swietego spokoju i bedziesz pisal "pod dyktando"? Nie interesuje cie ten przedmiot, wiec to ci nie robi roznicy, a bedziesz mial tylko lepsza srednia. Pomysl, ze w niektorych szkolach ksieza/katecheci prowadza normalne lekcje
Moim zdaniem to utwierdziłoby księdza w przekonaniu, że racja stoi po jego stronie. Mógłby nawet pomyśleć, że odnalazł jakąś zagubioną owieczkę ;|. Pisanie 'pod dyktando' nie leży w naturze niektórych. Gdyby wszyscy wykazywali bierną postawę... Strach pomyśleć

Ostatnio edytowany przez Thot - 23-08-2007 o 13:56.
Thot jest offline   Odpowiedz z Cytatem