Zobacz pojedynczy post
stary 30-08-2007, 14:45   #52
zoliax
Użytkownik Forum

zoliax's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2004
Lokacja: Białystok

zoliax ma numer GG 6035236 Adres Jabbera do zoliax
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez _WrD_ Pokaż post
Uhm, mi nie chodzi o "pl? hodzmy na chunta zioom!!111111oneone", tylko o grafikę, o SENS tej gry. To nie ma fabuły, 'gra' polega na wbijaniu nieskończonego levela zabijając potworki. 'Questy' polegają tu na ominięciu potworków i zabrania nagrody ze skrzynki. Nawet nie ma za nie expa. Co to za gra?
http://www.tibia.com/library/?subtopic=genesis Sam nie czytałem, ale to zdaje się kontrować "brak fabuły"...
Questy... Jeśli je właśnie tak wykonujesz... jeśli twój Desert Quest polega na położeniu gdzieś 4 przedmiotów i zebraniu nagrody to oczywiście. Brak expa za misje? Otworzenie skrzyni nie jest jakimś budującym, wartościowym przeżyciem... miło powspominać, ale w gruncie rzeczy, co to daje? No oprócz tej materialnej nagorody...
Cytuj:
Tworzysz postać, wbijasz nią 8 lvl, wybierasz jedną z profesji i co? I zabijasz potworki dla expa - w między czasie kupisz jakiś ekwipunek.
Naprawdę fascynująca, zapierająca dech w piersiach i ciekawa gra.</ironia>
To też: twoje podejście do gry, jeśli na twoją postać ma się skłądać jedynie nick, poziom, profesja, ekwipunek i umiejętności... Jeśli jest to po prostu(dajmy na to) 34lvl knight, a nie władający mieczami rycerz z nieznanych krain wchodu bla bla bla....
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Klimat może i tworzą ludzie ale Tibia na pewno nie jest wspaniałym miejscem dla ludzi lubujących w odtwarzaniu ról. Mechanika gry, ilość profesji brak jakichkolwiek ras...długo by jeszcze wymieniać.
Tak, i oczywiście brak takich rzeczy jak prawdziwa rozmowa z NPCami, tylko dwukrotne kliknięcie na niego i wybranie opcji z menu, nie? No i przecież to jest jedyne RPG, w którym czarów się używa wciskając odpowiedni przycisk! W każdym szanującym sie RPG przecież inkantacje się wypowiada tak jak każde inne wyrażenie!(Inspiracja artykułem z CDA )
No ale brak ras faktycznie doskwiera, jednak dlaczego wszelki roleplaying miałby się ograniczać do nazwy profesji? To że masz napisane po kliknięciu na siebie "knight" nie oznacza, że nie możesz być piekarzem.
No i brak detali chyba jednak pomaga w odtwarzaniu ról; więcej miejsca na własną wyobraźnię... ("To lepiej idź graj w MUDy!" Tak, tak... )
Cytuj:
Lmao, gdyby wszyscy twórcy gier tak myśleli to biada nam, bo gier komputerowych a co za tym idzie po części samych komputerów stanąłby w miejscu.
A jak to na chwilę obecną wygląda? Nic tylko wypisywać identyczne rzeczy w różnych grach... Nikomu jakoś nie przeszkadza, że świat MMORPG zdominowali ludzie, elfy, krasnoludy, półelfy, drowy i co tam jeszcze... Nieczęsto(no może przesada) inne widać rasy poza właśnie tymi... A jeszcze rzadziej się ich nie spotyka...

A by nie było offtopa...
Zezania jest ewidentnie klonem Tibii, więc chyba jednak czerpanie garściami tych lepszy rzeczy jest logiczne, nie? Czy może mamy się spodziewać zupełnie innego MMORPG? Bo jak dla mnie to jest właśnie pójście o krok do przodu od OTSów... A w każdym razie tych które starają się stworzyć lepszą Tibię, a nie miejsce do wbijania milionów leveli.

A tak na marginesie jakoś nie mam chęci do rozmowy o klimacie Tibii... szczególnie w temacie o Zezanii. ;]

@down, by nie pisać kolejnego offtopowego posta:
1.Cóż, robienie chleba to był tylko przykład... Ale dobra, nie ma wielu rzeczy tego typu do robienia, racja...
2.Twórcy ambitniejszych gier, tak... Ale czy Zezenia czy Tibia przypomina projekt na skalę takiego WoWa?
No i ja też nie wyobrażam sobie MMO w klimatach LoTR bez tych ras, bo przecież Tolkien bazował po części na mitologi nordyckiej... I Tibia też, masz tam te rasy... tylko nie grywalne, jak już mówiłeś(albo ktoś inny ;/ )...
3.Zezenia łączy zapożyczone pomysły z własnymi... Np. inne klasy... I pozwól, że zacytuję założyciela tematu
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kharakorn
Nie brakuje w niej jednak oryginalności, nowością jest możliwość walki dwiema broniami naraz (dual wield) oraz dodatkowe skille takie jak Cooking, Mining i Blacksmithing.

Ostatnio edytowany przez zoliax - 30-08-2007 o 20:05.
zoliax jest offline   Odpowiedz z Cytatem