1. Czy jest jeszcze sens robienie gry 2D w świecie gier 3D ? jeśli tak czy lepszy jest widok z góry czy izometryczny ?
Nie, broń Boże nie rób kolejnego
projektu
gry
podobnej
do
tibia,
która
nigdy
nie
powstanie (pgpdTknnp)...Zrób 3D
2. Jaki według was jest najlepszy system rozwijania postaci i zdobywania doświadczenia ?
Echm...postać zaczyna jako nikt (tzn. nie ma profesji) następnie, po kilku questach dostaje się do jakiejś szkoły (jaką wybierze), gdzie dostaje kolejne questy i w końcu zdobywa profesję ^.^ ... Jeśli chodzi o umiejętności (skille) dostaje się je przez questy lub przez naukę (z książek, scrolli) mam jeszcze jeden pomysł ale go nie opiszę (powiem tylko tyle: nauka od innego gracza) ... Co do doświadczenia, to oczywiście exp za potworki i za questy (więcej expa, ale są one trudne

) ...
3. Czy dobrym pomysłem jest robienie zamiast wielu map jednej ogramnej ?
Lepiej duży, bo denerwuje jak się co chwila ładuje... mogą też być mapki na questy (aby nikt inny Cię nie widział/przeszkadzał - ułatwi to wykonywanie questów wielu osobą na raz ... oczywiście możliwość drużynowa powinna być ;d)
4. Czy rozmowy głosowe nadają się do gier typu MMORPG ?
Hmm... jakby dać coś takiego że wybiera się głos postaci (ale do tego trzeba nagrać wiele słów, liter ... ogółem to dużo roboty) i potem gdy napiszesz to postać coś mówi to było by ciekawie... ale chodziło Ci raczej o coś w stylu teamspeak'a (zrozumiałem?) więc powiem tyle: jak ktoś zacznie np. skrzeczeć, krzyczeć to już inna sprawa ;D
No ale jeszcze coś do potworów i ras:
Wykorzystaj podstawy (potwory: smok, jakiś ork, rasy: elf, człowiek) + dodaj coś od siebie

----------------
Mam jeszcze kilka pomysłów, ale wole je na razie zachować dla siebie ^.^