Zobacz pojedynczy post
stary 17-09-2007, 19:03   #92
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duke Dran Pokaż post
@Edit
Może inaczej. Same widoczki to nie wszystko. Myst to klikanka nie wiem po co ją poruwnywać do np takiego Obliviona.
Czytaj ze zrozumieniem. Jeśli ktoś kupuję Obliviona tylko po to żeby napawać się "pięknem" grafiki, to lepiej kupić sobie Mysta, który jest ładniejszy.
Cytuj:
Moze i Gothic ma troche ale ma tez minusy np. plusy: ogromny, zyjacy, wiarygodny swiat, swietna grafike ( niezgodze sie z tym ), swobode rozgrywki, muzyka, mnostwo questow itp. minusy: wymagania sprzetowe, niektore animacje,niedoro techniczne i bugi, pewne uproszczenia (bezdenny ekwipunek.

Ale coz Oblivion dostal 10 ( jak najbardziej sie z tym zgadzam ).
wedlug CDA to Oblivio jest gra lepsza.
plusy: duzy swiat, zyjacy mieszkancy, mnostwo questow, swietny system rozwoju postaci, oprawa
minusy: wymagania sprzetowe, drobne problemy z AI
HEHE.
Ad. Gothica:
Wymagania systemowe ? Dzisiaj to nie problem. Ja gram na maksymalnych detalach i gra mi się nie zacina, więc dla mnie to nie jest minus. Bezdenny ekwipunek ? Może i uproszczenie, ale oszczędzą graczowi chwil pełnych irytacji i frustracji. Zresztą, ja już się to tego przyzwyczaiłem (w ogóle chyba wszyscy grający w Gothica się przyzwyczaili).
Ad. Obliviona:
Duży świat ? I co z tego, skoro lasy i inne tereny są zwyczajnie puste ? W Gothicu na każdym kroku można natrafić na jakieś zwierzęta czy NPC, a w Oblivionie można ich ze świecą szukać.
Żyjący mieszkańcy ? Niechętnie, ale się z tym zgodzę. Raz nawet przyłapałem strażnika miejskiego na polowaniu, aczkolwiek widok kucającego bałwana w ciężkiej płytowej zbroi prującego do biednych sarenek z łuku był raczej komiczny
I Oblivion wg. CDA nie jest lepszy. Jest lepszy wg. Allora, który wystawił Obkowi 10 (ale jego głos musiało podzielić chyba 2 innych redaktorów, ale to i tak nie jest większość).
I jeszcze odnośnie minusów:
Wymagania systemowe mniejsze niż w G3, więc do czego pijesz ?
Drobnie problemy z AI ? Jak te problemy są drobne, to Wilczy Szaniec jest najlepszym drugowojennym FPS'em. NPC często zachowują się jak idioci - blokują się na drzewach i innych przeszkodach które można z łatwością ominąć. Pathfinding też czasem szwankuje. A to co oni wyprawiają podczas walki to już apogeum idiotyzmu. W G3 warto przyłączać do siebie NPC, a w Oblivionie trza tego unikać jak ognia. Idioci pchają się pod miecz, często trafiają gracza zamiast wroga (przykład: Kvatch, łucznicy prują strzałami jak idioci w gracza, bo nie potrafią trafić w potwory). Widać plastykowa grafika okraszona zbyt dużą ilością poświaty rekompensuje ci wszystko, czyli brak klimatu, nudne, głupie questy.
Ah, prawie przeoczyłem jeszcze jeden twój plus - świetny system rozwoju postaci ? Hahaha, głupszego Bethesda nie mogła wymyślić. Brak doświadczenia dyskwalifikuje większość questów w Oblivionie - po co je wykonywać, skoro są nudne a jedyną nagrodą za nie jest "dziękuje" i jakiś durny pierścioneczek który na nic się nie przyda ?
@Down:
Autor tematu napisał:
Cytuj:
Piszcie tu o swoich ulubionych grach RPG na dowolny sprzęt (pc i konsole)
Więc chodzi o cRPG i jRPG.

Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 17-09-2007 o 19:07.
Yoh Asakura jest offline   Odpowiedz z Cytatem