Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Misza
Owszem, problem, bo są na świecie ludzie, którzy nie zmieniają kompa co miesiąc. Ale do grafiki nic nie mam, na jakichś 50% ustawień jest w porządku.
A co ty byś chciał? Las tak zazwierzęcony, że przejść nie można? To właśnie w Gothicu jest ostro przegięta gęstość fauny.
No co, głód przycisnął. ;p
Głupi NPC? IMHO mądrzejsi niż w Gothicu. Bo to właśnie w nim NPCe mi się częściej blokowały na jakichś płotkach. Co do walki - w obydwóch grach identycznie inteligentni. Tylko przeszkadzają. Chociaż w Oblivionie inteligentniej strzelali. W Gothicu podczas biegu żadna strzała cię nie trafi. W Oblivionie łucznicy brali na to poprawkę i trafiali. Ale i tak dało sie ich wykiwać.
Taak, system doświadczenia jest zabójczo inteligentny. W końcu nieważne, że siekam na prawo i lewo mieczem, szyję z łuku jak szalony, zabijając mnóstwo małego śmiecia (i za każdym razem dając świetny popis moich umiejętności łuczniczych), skoro i tak dopiero po zabiciu jakiejś setki będę miał tyle expa, żeby wzrosnąć w siłę? I to tak nagle, z sekundy na sekundę. To właśnie Oblivionowy system jest mądrzejszy - lvl daje mało, praktycznie tylko atrybuty, punkty trafień i many. Ważne są za to umiejętności, które rosły nam podczas wbijania tego lvla. Poza tym myślisz, że zrobienie jakiegoś questa (chociażby tego z przykładowym pierścionkiem) rozwinie postać w walce, dając jej expa? Czy po zrobieniu kilku dobrych uczynków w RLu nagle stajesz się silniejszy i rozdajesz pkt nauki?
Ogółem - Oblivion mnie pozytywnie zaskoczył (mimo strasznego MQ), za to Gothic 3 zawiódł. Stracił całą magię poprzednich części. Chociaż nie mówię, nawet przyjemnie się grało. Ale mniej przyjemnie niż w G1 i G2 za pierwszymi razami.
|
Nie chce mi się dzielić na części, więc lecimy:
Ad. lasów:
Lepiej przesadzone niż opustoszałe. W Oblivionie w ogóle nie ma życia, a w Gothicu czasem człowiek się boi zapuszczać głębiej do lasu, nie chcąc natknąć się na cienostwora. A w Oblivionie ? Tam las będzie całkowicie opustoszały, więc nie ma się czego obawiać.
Ad. NPC:
Ściągałeś najnowsze patche ? Mi na 1.12 nigdy się nie blokowali i walczyli całkiem sprawnie. Znacznie lepiej niż w Oblivionie.
Ad. doświadczenia:
Mniej realny ? I owszem. Ale dający więcej frajdy. Zresztą, Gothic jest pod tym względem bardziej przemyślany - dlaczego w Oblivionie siła potworów jest uzależniona od poziomu i umiejętności gracza ?
Cytuj:
Owszem, problem, bo są na świecie ludzie, którzy nie zmieniają kompa co miesiąc. Ale do grafiki nic nie mam, na jakichś 50% ustawień jest w porządku.
|
Na starym kompie (Sempron 2800+, Radeon 9600 Pro, 1 GB ramu) w G3 grałem na średnich detalach. Zacinał się tylko wtedy gdy było dużo ludzi w jednej lokacji. Więc wymagania nie są tak ogromne. A na nowym (Core 2 Duo E6320, 2 GB ramu, GeForce 8800GTS) G3 śmiga aż miło. Więc dla ludzi nawet z gorszym sprzętem wymagania Gothica nie będą problemem. No ale jeśli ktoś się doń przymierza z Radeonem 9200...