Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gogar
Ale przecież nie zawsze ściąganie jest piraceniem, jeśli ma się oryginalny produkt, a na przykład nie ma się przegrywarki to można ściągnąć kopię zapasową płyty. Może nie jestem jakimś super uczciwym użytkownikiem, bo czasem imo grę jakąś ściągnę, ale spójrzmy prawdzie w oczy, gdyby ludzie u nas więcej zarabiali, piractwo na pewno by się zmniejszyło. Spójrzcie na przykład na Anglię, gdy byłem w Londynie udałem się do Harod'sa (najdroższe centrum handlowe w Anglii, Rolexy za 60k funtów, telefony za 70k funtów itd.) był jakiś tam przeciętny sklep rtv/agd, zaciekawiony podszedłem do stoiska z grami. I co zobaczyłem? Stalker - 29.99 pound, Infernal - 25.90 pound (na nasze około 160 i 140 zł), dlaczego? Bo więcej zarabiają, przy takiej cenie ich funta i dość dużych zarobkach naprawdę mogą sobie na to pozwolić. Piractwo w Anglii jest wiele mniejsze niż w Polsce, chociaż mają wyższe ceny...
PS Nie byłem tylko w Harodsie, byłem również w Virginie i paru innych tego typu sklepach, ceny były podobne.
|
Oryginalna plyta cd z muzyka, nowa znanej grupy kosztuje w okolicach 10-15 funtow. W promocji mozna nie raz kupic plyte za 5-6 funtow ale zdarzaja sie tez wyjatki gdzie plyta kosztuje ponad 20. Przeliczajac to na zlotowki wychodzi bardzo podobna jak nie wrecz idetyczna cena, czyli w okolicy 50-60zl. Tyle, ze przy stawce minimalnej jaka obowiazuje w anglii i ktora jest 5.35 funta, czas potrzebny na zdobycie pieniedzy na nowa CD wynosi od 2 do 3 godzin pracy(zakladajac, ze pracujemy za minimalna stawke). U nas przy 5-6zl na godzine(nie mowie o ulotkach), czas ten to okolo 10-12 godzin. Na nasza niekorzysc, minie jeszcze sporo czasu, zanim w sklepach bedziemy mieli ceny na normalnym poziomie dostosowanym do naszych zarobkow.