Zobacz pojedynczy post
stary 27-09-2007, 21:31   #6
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

zacznijmy od posta przewodniego:

Cytuj:
gdy masz np mms + sov to jak cię biją dwa potowry pierwszy wchodzi na silniejszego defa, drugi wchodzi na defa słabszego a trzeci na arma
tutaj przyczepic sie mozna do tego, ze drugi potworek wchodzi na defa slabszego. Otoz, pamietajac o tym, ze zarowno tarcza jak i bron maja pewna szanse zablokowania, oraz o tym, ze zarowno sama tarcza jak i sama bronia mozna blokowac 2 potworki na raz ( o czym niektorzy zapominaja ) mozna ten argument od razu odstawic do lamusa. Pewne watpliwosci moga natomiast pojawic sie, jesli przez przypadek komus przyjdzie do glowy testowac ta sprawe, i, jakims zbiegiem okolicznosci, wyjdzie mu ze drugi blok ma mniejsza szanse na sukces. Niby wygladaloby na to, ze drugi blok wykorzystuje slabszego defa ( w domysle - broni ), ale nadal nalezy pamietac, ze szansa na blok jest liczona dla kazdego celu oddzielnie ( przez co nawet blokujac sama tarcza istnieje pewne prawdopodobienstwo, ze ktorys z blokow bedzie slabszy ).

druga sprawa:

Cytuj:
koleś czy ty myslisz?:> przeciez wiadomo jak nie masz tarczy hity wchodza w ceibie mocniejsze ...jak masz tarcze to slabiej cie bija potworki
powiem szczerze ze jeszcze tego nie testowalem ( szczegolnie w wersji 8.0 ), ale doszly mnie glosy, ze faktycznie tarcza troche zmniejsza sile ciosow. Nacisk nalezy tutaj dac na slowo "sila", poniewaz oczywistym jest ze czestosc ciosow zalezy od umiejetnosci blokowania, wiec nie mowimy o calkowitych obrazeniach od stworka, a jedynie czerwonych cyferkach pojawiajacych sie na ekranie.

Tego argumentu nie mozna calkowicie odrzucic, slepo wierzyc rowniez sie nie powinno.

warto jeszcze odnotowac:

Cytuj:
Pamietajmy ze sword fighting blokuje takze ciosy majac 2 reczna bron a ave ma 38 defa.
niby wszystko jest OK, ale mam dziwne wrazenie ( po okresie zabawy z ave ), ze mimo wszystko umiejetnosc blokowania dwureczna bronia jest nieco kulawa, wiec nie nalezy a priori przyjmowac, ze 38 defa avengera > 37 defa mms.

to tyle ode mnie.