Cytuj:
Oryginalnie napisane przez marla666
A kto nadałby prawo zabijania? Wtedy znowu pojawiłby się temat do dyskusji: dlaczego jeden mógł zabić, a inny nie? Hę?
|
To akurat mogłoby nie być wcale takie trudne. Np tak samo jak powołano ABW, można by powołać instytucję wymierzającą takie kary, czy też rozpatrywaniem. No ale to oczywiście gdybanie, bo są prawie zerowe szanse na to, aby tak się stało
Cytuj:
@Ryba
Hmm, cierpieć tak samo? Według mnie śmierć jest najgorszą z możliwych kar, gdyż wynika z chorej, ludzkiej żądzy zemsty i nie przynosi pożytku społeczeństwu, tylko upodabnia nas do zwierząt.
|
Zemsta, chciwość, czy co mogło by być powodem. Czasami warto wymierzać najgorszą z możliwych kar...
Ahh wyobrażasz sobie, kiedy jakiś seryjny morderca zabije ~15 osób, co sobie myśli te 15 rodzin, kiedy słyszy wyrok "dożywocie"? pewnie nie wiedzą, czy sie śmiać, czy płakać.
Cytuj:
A czy nikt nie uważa, że każdy ma prawo do poprawy? Ja uważam, że najwyższa możliwa kara przewidziana za taki czyn (dożywocie), jest dostateczną. Siedzenie tak długi okres czasu w ciasnej celi, praktycznie bez możliwości kontaktu z otoczeniem, jest bardzo surową karą. Osobiście uważam, że nawet surowszą od kary śmierci.
|
Czy ja wiem, w końcu gdyby było to bardziej uciążliwe dla więźnia niż śmierć, zawsze ma samobójstwo, bo o to w sumie nie tak trudno w więzieniu chyba...
Prawo do poprawy... tyle, że niektórzy to prawo stracili kilka przestępstw wcześniej.