Mnie najbardziej wkurza to, że po 10 latach istnienia ta gra wciąż pozostaje niedopracowana.
- Druid nie jest dobrodusznym, leśnym mędrcem tylko słabszym magiem z UHami;
- Niektóre miasta są źle zaprojektowane. Choćby takie Venore - pod depo (poziom niżej) znajdują się bary i areny, gdzie nie ma żywej duszy! Tak samo w Kazordoon - jest tam kupa sal zabawowych, plansze do szachów, kółko i krzyżyk, ale też nikogo tam nie ma. A wiecie why? Bo są za daleko od depo! Miejsca z Protection Zone od zawsze były miejscem spotkań, handlu, bo są bezpieczne. Fajnie by było gdyby mapperzy w następnych update'ach wzięli to pod uwagę i lepiej zaplanowali centra miejskiego życia...
Poza tym czy to nie dziwne, że Venore jest zbudowane z kamiennych cegieł i utrzymuje się na tak podmokłym terenie?
- Bronie są porażką... Ten kto zna historię wie, że miecze zostały wyparte przez szable, a katana uważana jest za najdoskonalszą broń sieczną. A w Tibii jest odwrotnie! Miecze są tam lepsze od szabli, a [ITEM]katana[/ITEM] to już w ogóle shit.
Po za tym dziwne jest to, że jednoręczny [ITEM]Stonecutter Axe[/ITEM] ma tyle samo ataku, co dwuręczny [ITEM]Avenger[/ITEM], [ITEM]Arcane Staff[/ITEM], czy [ITEM]Heavy Mace[/ITEM] na dodatek trudniej je zdobyć. Broń dwuręczna powinna mieć większy atak, bo angażuje siłę obu rąk - to chyba logiczne?
- Klient Tibii to zwyczajne gówno. Mam AMD Athlona 64 1.8 GHz i 1024 MB RAM i Tibia angażuje ponad 90% CPU.
CipSoft nie przejmuje się cheaterami. Zamiast wprowadzić w kliencie mechanizmy uniemożliwiające działanie botów to omijają problem wprowadzając np. regulowanie światła. Pochodnie i utevo lux są bezużyteczne. Nie mam nic przeciwko hotkeyom i aimbotom - to znacząco wyrównuje szanse graczy. Kiedyś mag musiał się nieźle namęczyć żeby trafić runą w gracza, podczas gdy rycerze i paladyni nie musieli robić nic poza wskazaniem celu. Zabezpieczenia przed Cavebotem to rzecz, która by się mocno przydała.
- Pomijając pobłażliwy stosunek Cipsoftu do gry, Tibia ma jedną parszywą wadę, która przebija wszelkie okropności świata. Największą wadą Tibii są GRACZE! Każdego dnia hordy n00bów dają popis swojej głupoty i braku kultury. Najgorszą z nacji są Polacy. Można ich poznać po dołujących nickach i po wulgarnym słownictwie. I jak tu być patriotą... Gdyby tak jeden drugiego szanował i starał się wczuć w klimat gry, to Tibia byłaby niemal doskonała.
Losy Tibii i Tibijczyków są mi już obojętne. Czekam na Wakfu

.