Zobacz pojedynczy post
stary 22-10-2007, 16:33   #88
Alanus Lutinum
Użytkownik Forum

Alanus Lutinum's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2005
Wpisy bloga: 1

Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
Świat: Obsidia
Alanus Lutinum ma numer GG 6972780
Domyślny

Powodem znoobienia tibii jest jej rozreklamowanie. Jest to tak komercyjna akcja, że ludzie pchają się, żeby mieć pacce, itemy. Gdyby zwalczono sprzedaż na allegro-30% noobostwa zwalczone. Ale gdzie jest te 70% noobostwa?
Jest to wysoki dostęp do internetu. Coraz więcej osób ma dostęp. Ludzie kształcą się i wiedzą jak obsługiwać się komputerem. Założę się, że za 5 lat średnia wieku w tibii będzie wynosić 8 lat, co ciągnie za sobą gorsze skutki. Czyli w skrócie główne powody znoobienia tibii:
-Duży dostęp do internetu
-Wysoki poziom rozreklamowania tibii (jak się kogoś pytam co to jest tibia to 90% ludzi wie)

Może zamiast skutków szukajmy przyczyn i nie pozwólmy, żeby poziom znoobienia rósł, tylko utrzymywał się i z biegiem czasu spadał. Niestety jest to zadanie praktycznie niewykonalne. Mamy za dużo dzieci, które są no po prostu głupie i omamione już żądzą zdobycia łatwego zysku, który i tak w tibii jest bardzi łatwy.

Zrobiłem dwa testy:
1. Ten test polegał na stworzeniu postaci na rookardzie i pomaganiu graczom, którzy rozpoczynali grę. Mówiłem im drobne porady w tibii jako, że miałem jakieś drobne dawałem im ok. 20 gp. Ostrzegałem ich przed złodziejami oraz noobami. Mówiłem o pozycji Polski w tibijskim społeczeństwie. Miałem ok 15 osó, ale te 5 pokazują jakie to może przynieść skutki:
-Osoba 1:
11 letni chłopiec. Po dostaniu rad oraz 20 gp, poszedł expić. Kupił kilka itemków, raz go okradziono, po fakcie zaczął wyzywać innych, wkurzać się i chciał odzyskać itemy. Obecnie 19lvl haker.
-Osoba 2:
22 letni mężczyzna. Po dostaniu rad oraz 20 gp, poprosił o oprowadzenie go, zrobiłem to. Obecnie 13 lvl, uczciwy gracz, brak chamstwa.
Osoba 3:
Najprawdopodobniej poniżej 18 lat-chłopak. Nie dał mi dojść do słowa, zwyzywał mnie od złodziei itd. Poszedł expić, padł. Zabrałem jego ciało i itemy. Napisał do mnie i powiedział, że jego 83lvl postać mnie zabije, oddałem mu itemy. Wylogował się. Obecnie 26lvl-cham, debil, dzieciak.
Osoba 4:
Dziewczyna 16 lat (lol?). Miła dziewczyna, posłuchała moich rad. Nie gra maniakalnie, mimo to dwa razy niepostrzeżenie umarła na rookardzie. Nie chciała pieniędzy. Obecnie 9lvl-miła osoba.
Osoba 5:
Wiek nieznany (nie podał)-chłopiec. Dostał pieniądze zaczął oszukiwać, wyszedł na ulicę zaczął szukać rodakówm bo nie umiał po angielsku (ja po angielsku pisałem). Ci go okradli. obecnie 3 lvl-nie gra.

Drugi test polegał na wytłumaczeniu dzieciakowi, że to co robi jest złe (noob, złodziej haker). Jakoś się udało, teraz gra jak nałogowiec, ale przynajmniej bez chamstwa i uczciwie.
Alanus Lutinum jest offline   Odpowiedz z Cytatem