Powodem znoobienia tibii jest jej rozreklamowanie. Jest to tak komercyjna akcja, że ludzie pchają się, żeby mieć pacce, itemy. Gdyby zwalczono sprzedaż na allegro-30% noobostwa zwalczone. Ale gdzie jest te 70% noobostwa?
Jest to wysoki dostęp do internetu. Coraz więcej osób ma dostęp. Ludzie kształcą się i wiedzą jak obsługiwać się komputerem. Założę się, że za 5 lat średnia wieku w tibii będzie wynosić 8 lat, co ciągnie za sobą gorsze skutki. Czyli w skrócie główne powody znoobienia tibii:
-Duży dostęp do internetu
-Wysoki poziom rozreklamowania tibii (jak się kogoś pytam co to jest tibia to 90% ludzi wie)
Może zamiast skutków szukajmy przyczyn i nie pozwólmy, żeby poziom znoobienia rósł, tylko utrzymywał się i z biegiem czasu spadał. Niestety jest to zadanie praktycznie niewykonalne. Mamy za dużo dzieci, które są no po prostu głupie i omamione już żądzą zdobycia łatwego zysku, który i tak w tibii jest bardzi łatwy.
Zrobiłem dwa testy:
1. Ten test polegał na stworzeniu postaci na rookardzie i pomaganiu graczom, którzy rozpoczynali grę. Mówiłem im drobne porady w tibii jako, że miałem jakieś drobne dawałem im ok. 20 gp. Ostrzegałem ich przed złodziejami oraz noobami. Mówiłem o pozycji Polski w tibijskim społeczeństwie. Miałem ok 15 osó, ale te 5 pokazują jakie to może przynieść skutki:
-Osoba 1:
11 letni chłopiec. Po dostaniu rad oraz 20 gp, poszedł expić. Kupił kilka itemków, raz go okradziono, po fakcie zaczął wyzywać innych, wkurzać się i chciał odzyskać itemy. Obecnie 19lvl haker.
-Osoba 2:
22 letni mężczyzna. Po dostaniu rad oraz 20 gp, poprosił o oprowadzenie go, zrobiłem to. Obecnie 13 lvl, uczciwy gracz, brak chamstwa.
Osoba 3:
Najprawdopodobniej poniżej 18 lat-chłopak. Nie dał mi dojść do słowa, zwyzywał mnie od złodziei itd. Poszedł expić, padł. Zabrałem jego ciało i itemy. Napisał do mnie i powiedział, że jego 83lvl postać mnie zabije, oddałem mu itemy. Wylogował się. Obecnie 26lvl-cham, debil, dzieciak.
Osoba 4:
Dziewczyna 16 lat (lol?). Miła dziewczyna, posłuchała moich rad. Nie gra maniakalnie, mimo to dwa razy niepostrzeżenie umarła na rookardzie. Nie chciała pieniędzy. Obecnie 9lvl-miła osoba.
Osoba 5:
Wiek nieznany (nie podał)-chłopiec. Dostał pieniądze zaczął oszukiwać, wyszedł na ulicę zaczął szukać rodakówm bo nie umiał po angielsku (ja po angielsku pisałem). Ci go okradli. obecnie 3 lvl-nie gra.
Drugi test polegał na wytłumaczeniu dzieciakowi, że to co robi jest złe (noob, złodziej haker). Jakoś się udało, teraz gra jak nałogowiec, ale przynajmniej bez chamstwa i uczciwie.
|