@Pietruszka:
Skoro mam poczekać z 2-3 części to poczekam i tą kwestię odłożymy na później.
Cytuj:
Noo tak... a wiedziałem, że tak napiszesz. Tarcze nie były jakieś tam ogromne, żeby się zasłonić przed ostrzałem ork musiał przykucnąć <czego nie pokazałem bo nie wychodziło mi>. Więc raczej tacy orkowie byliby nastawieni na ostrzał przynajmniej kilku elfów z całej kolumny.
Żeby skutecznie bronić takich łuczników orkowie musieliby wolniej iść. A chcieli przecież jak najszybciej przedostać się z pola ostrzału i wciągnąć wroga w walkę wręcz.
|
Niekoniecznie.
1. Pierwszym motywem jest łamanie morale wroga. Jesteś pod ostrzałem i szarżują na ciebie oddziały wroga - straszna sytuacja.
2. Oni nie muszą ochraniać tych łuczników. Jeśli tak jak przedstawiłeś, na pierwszym froncie są tylko łucznicy i nie ma nadziei na posiłki łucznicy mogą stać jak stali. Nie będą ostrzeliwywani, bo piechota stanowi lepszy cel.
3. Nie ma nadziei na posiłki (skoro doszły tak późno, to musiało być widoczne), więc można ich zostawić. Zresztą do twierdzy było blisko, skoro nawet piechota zdążyła wrócić, wiec to nie problem.
Cytuj:
|
~elita orków wstydzi używać innej broni niż miecz <byli tam najlepsi>
|
We wszystkich pozostałych twierdzach byli najlepsi?
Poza tym - Tylko głupiec nie docenia zdolności łuczników, posiadając twierdze.
A gdyby gardzili łucznikami, to by nie budowali twierdz, bo byłoby to nieopłacalne.
Wystarczyłyby małe obozowiska obronne, nawet z drewna wykonane - i tak byłby głównie po zapasy i bezpieczny nocleg.
A jeśli orkowie dążą do tak bezpośredniego starcia, w którym są najlepsi to w sytuacji bitwy daży się do starcia z wrogiem, czyli wyjściem z twierdzy.
No sorka, ale jeśli jesteś elitarnym wojownikiem, który łoi tylko wręcz i gardzi bronią dystansową, to nie siedzisz w twierdzy jak szczur pod miotłą, tylko wychodzisz w pole, do wroga.
Brakuje u ciebie konsekwencji
Cytuj:
|
~orkowie mają nie zgorszy rozum co ludzie, ale w niektórych dziedzinach im ustępują
|
Jeśli budują twierdze, muszą znać łuki, etc. etc.
co do wypowiedzi Ignasia:
Odrobine mnie uzupełnia

Dzięki ^^