Derid kontra do Ciebie:
Procek 2800+ athlon 64 bity (ostatnio taki sprzet mecze)
plus 1gb ddr2 ramu, gf 7600gt
ograniczenie w Tibii do 25-35 klatek. nastepnie spawdzalem na kazdym silniku (dx 5.0, 9.0 opengl tez, ale to dla starych sprzetow), powylaczalem chyba wszystko co mozna w windosie wylaczyc (w gpedit.msc takze) wiec nawet uslugi nie chodzily. pozostal tylko net, obsluga sieci lan, najnowsze stery do grafy a i tak Tibia sciagnie 80-90.. czasami 100% zuzycia procka.
I nie sadze zeby to byla wina konfiguracji kompa. Po prostu panowie z CipSoft chyba nowe sprzety dostali przy updat'cie 8.0 i postanowili przerobic troche silnik.
Ostatnio sprawdzalem debugerrem i co dziwnego na procku 2200+ sempron 32 bity, 1,5 gb ddr1, gf6200gt z podobna zagwozdka ze sterami i z systemem - tibia na Deafult oknie ciela strasznie, ale gdy otworzylem sobie okno rozmowy z inna postacia - to zuzycie spadlo o 15% pomimo tego ze obydwa okna byly wyczyszczone z textu.
Ciekawostka jest tez dla mnie, ze trawiaste podloza, dzialaja szybciej i sprawniej niz odrobina betonu (testy na pohu obok temple przy gs'ie).
z gsem tez sa fajne dziwactwa.
Na ekranie 10 cyclopow, kilku mino guardow, mino archer czyli standard na pohu na full respie.
Tibia chodzi w miare plynnie, procek okolo 80%.
Pusty ekran i zblizam sie do Gs'a.
Zuzycie procka do 100%, Tibia zaczyna lagowac i freezowac.
Czyzby GS byl az tak rozbudowany ze Tibia zaczyna wymagac wiekszej mocy obliczeniowej czy tez chodzi o jego predkosc i ze grafa nie wyrabia?
Zagadek jest duzo.
Na razie przyzwyczajam sie do lagow, a juz w szczegolnosci jestem zaskoczony ze wiekszosc lagow bierze sie z faktu, ze serwery byly atakowane przez DoS (Denial of Service) i przez to gra lagowala.
W takim razie skad bierze sie gigantyczne zuzycie procka i niesamowite wymagania tej gry?
P.S. jade dzisiaj po Wiedzmina, wczoraj jeszcze nie dotarl do punktu odbioru.
heh... jak porownam Wiedzmina z Tibia i to, ze Tibia laguje a Wiedzmin na srednich ustawieniach bedzie mi plynnie dzialac - to smiech w strone CipSoftu jak najbardziej wskazany
|