Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ectoplasma
Mój problem:
Zakładałem tematy, pytałem na różnych forach... Ostatnio jeden z szanownych panów modków poradził mi jedną rzecz, po której wykonaniu problem zniknął ale powrócił.
Podczas grania w Tibie po jakimś czasie komputer się zawiesza tak, że nie mogę ruszyć myszką. Czasem się restartuje. Stosując się do porad innych ustawiłem priorytet na minimalny, koligację na 1 CPU, 20 klatek, DirectX5. Te czynności pozwoliły mi tylko na dłuższą grę, lecz po jakimś czasie (czasem jest to godzina czasem 4 godziny) komputer się zawiesza. Na ustawieniach w/w użycie procesora wynosi ok. 35%, ustawiając maksymalną ilość klatek, DirectX9, koligację na 2 CPU i priorytet na normalny, już po kilku minutach grania komputer zawiesza się. Użycie procesora podczas takich ustawień to ok. 60%. Wielu ludzi mówiło, że może to być jedynie problem zasilacza, który i tak mam zamiar w środę wymieniać (niestety nie wiem jaki mam aktualnie, z powodu plomby nie mogę sprawdzić, w papierach nie jest to podane). I tu mam do was pytanie: Czy jest możliwe, aby była to wina czegoś innego? Jeśli tak, jak można to naprawić?
Jak już będę zmieniał zasilacz, to na jaki?
Mój sprzęt:
Intel Core 2 Duo 2CPU 1.86
radeon x800 Series
1 GB RAM
(5 wiatraczków. Kolega mówił, że zbyt duża ich ilość może źle wpływać na wydajność zasilacza)
|
To chyba jest OCZYWISTE, że im większa ilość sprzętu, tym większe zapotrzebowanie na moc. I jeśli to prawda z tymi 5 wiatraczkami, to stawiam właśnie na niewydolność zasilacza. Pewnie jest to jakiś 350W. Cóż, będziesz musiał kupić mocniejszy zasilacz albo zrezygnować z części wiatraków. Ewentualnie może być to związane z zakurzeniem podzespołów, ale skoro masz plombę, to raczej nie odważysz się czyścić wnętrzności.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Adow Adan
formata zrobiłem ale znowu mam inny problem:
.zainstalowałem wszysko co potrzeba i w Tibii działało mi normalnie "Direct X9" . Teraz po tym jak zainstalowałem sterowniki do graficznej , na tibi nie pokazuje mi się okienko z "Direct X9" tylko z OPENGL i Direct X5 na których zwalnia i grafika jest słaba.
Zainstalowałem directa z dobreprogramy.pl i dalej nic . Co mam zrobic?
Ps. Gry też mi nie idą bo pisze ze brak directa 3D.
|
Może po prostu za stare/za nowe (to ostatnie raczej mało prawdopodobne) sterowniki? Jakiego masz grafa?