Temat: Wegetarianizm
Zobacz pojedynczy post
stary 15-11-2007, 21:55   #7
Kowek
Użytkownik Forum

Kowek's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ripper Pokaż post
Wegetarianizm jest dla mnie czymś nienaturalnym, ponieważ jedzenie zwierząt towarzyszy człowiekowi od dawna, a mięso dostarcza nam ważnych substancji. Pewnie można je zastąpić, ale po co, skoro mięso jest bardzo smaczne? = ) Zasadniczo uważam, że człowiek ma prawo wykorzystywać zwierzęta do swoich celów. Jem mięso, noszę skórzany płaszcz - zwierzęta są właśnie po to, by dawać nam takie rzeczy. Oczywiście nie jestem za tym, by je katować i zabijać niehumanitarnie, ale bądźmy realistami - ludzie są okrutni i pomysłowi. Ale to nie moja wina i nie mój problem.
No i kolejne głupoty z ust wszystkożerców
Jedzenie zwierząt w naszych czasach jest nienaturalne. Popatrz na inne zwierzęta, i zobacz jak one zdobywają zwierzęta, a jak my. Czy gdybyś nie miał mięsa w sklepie, to jakbyś je zdobywał? Pójdziesz do lasu i poderżniesz gardło dla dzika? Wątpię, bo wiem, że nie każdy w stanie byłby to zrobić.
Prawda - mięso dostarcza nam wielu substancji, ale za to bardzo niezdrowych. Mięso posiada 1000 razy więcej szkodliwych substancji niż rośliny. Choroby spowodowane mięsem:
-Rak
-Choroby serca
-Osteoporoza
-Wylewy
-Kamica nerkowa
-Anemia(często występuje również u wege, którzy nie potrafią dobrze zaplanować swojej diety)
-Diabetyzm
Nasza dieta powinna być przedewszystkim różnorodna i zdrowa. Trzeba uważać na niezdrowe jedzenie, jako, że one powoduje w/w choroby. Nie oszukujcie się i nie mówcie, że mięso jest do życia potrzebne, jako że jest to kompletna głupota

Zwierzęta są po to, aby towarzyszyły człowiekowi. Gdyby zwierząt nie było, to człowiek długo by nie pożył.
Kod:
"Jesteśmy częścią ziemi, a ona jest częścią nas
Pachnące kwiaty to nasze siostry
Jeleń, koń, wielki orzeł to nasi bracia
Skaliste szczyty, soczyste łąki, krowa i człowiek
Wszyscy należą do tej samej rodziny
Czym jest więc człowiek bez zwierząt:
Gdyby zwierzęta odeszły, ludzie umarliby z wielkiej samotności ducha
Ponieważ cokolwiek przytrafi się zwierzętom wkrótce przytrafi się i człowiekowi
Wszystkie rzeczy są ze sobą powiązane bardziej niż myślisz
Cokolwiek przytrafi się ziemi
Przytrafi się również dzieciom tej ziemi
Człowiek nie utkał pajęczyny życia
Jest w niej zaledwie nitką
Cokolwiek uczyni ziemi, uczyni również sobie"
Mówisz, że jesteś przeciwko zabijaniu zwierząt niehumanitarnie, a co rozumiesz poprzez pojęcie "zabić humanitarnie"? Nie istnieje takie pojęcie. Jesteś wobec tego obojętny, tak więc nie mów, że przeciwko, bo tak nie jest.

I to jest twoja wina, ale nie wiem, czy twój problem (to zależy, czy jesteś egoistą wobec zwierząt.)
Gdyby przestrzeń między nami nie była tak trwała jak to czuję
Nie byłoby smutnej piosenki
Kowek jest offline   Odpowiedz z Cytatem