Temat: Wegetarianizm
Zobacz pojedynczy post
stary 15-11-2007, 22:14   #16
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Jakże górnolotne myśli... Ja powiem tak:
Zważając na fakt, iż posiadam nie tylko zęby miażdżące i trzonowce, ale również kły wnioskuję, że wedle natury jestem przystosowany do żywienia się zarówno roślinnością jak i mięsem. Zdolność do przetrawienia obu z w/w pokarmów fakt ten potwierdza. A zatem jem i mięso, będące w ewolucji elementem żywności spożywanej przez człowieka. Ograniczanie się do jedzenia warzyw nie uważam za głupie, lecz zwyczajnie nieuzasadnione z punktu widzenia biologii.

Cytuj:
Jedzenie zwierząt w naszych czasach jest nienaturalne.
Czasy nie mają nic do diety. Chyba, że mówimy o czasach gdy ludzie nie będą już mieli ust, a żywić się będą jedynie dożylnie.

Cytuj:
Czy gdybyś nie miał mięsa w sklepie, to jakbyś je zdobywał? Pójdziesz do lasu i poderżniesz gardło dla dzika?
To mój drogi nazywa się postęp technologiczny. Gdyby nie było na świecie żadnego sklepu z mięsem z pewnością polowalibyśmy na dziki. Fakt, ze takowe sklepy są zwalnia nas od tej konieczności.

Cytuj:
Prawda - mięso dostarcza nam wielu substancji, ale za to bardzo niezdrowych. Mięso posiada 1000 razy więcej szkodliwych substancji niż rośliny.
I z tego powodu biedni ludzie pierwotni zatruli się mięsem i wyginęli. Niestety gatunek ludzki już nie istnieje, wyginął na choroby serca, raka, osteoporozę i wylewy... Szkoda >.>

Każdy rodzaj pożywienia zawiera substancje potencjalnie szkodliwe, zwłaszcza w przypadku przedawkowania. A, że żadni naukowcy jak dotąd nie byli w stanie określić jak wygląda 'idealna dieta' człowieka, my możemy tylko zgadywać ile i czego powinniśmy jeść.