Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
BTW, dieta warzywna również może prowadzić do wielu chorób, jak i do np. ubytku masy mięśniowej, przyrostu wagi, ogólne osłabienie, spadek sił witalnych.
|
Jeżeli ktoś tego nie potrafi dobrze zaplanować. No i żeby nie było, że wegetarianizm jest niezdrowy:
Kod:
"Właściwie zaplanowana dieta wegańska i inne typy diet wegetariańskich są odpowiednie na wszystkich etapach życia, włączając w to okres ciąży, karmienia piersią, niemowlęctwa, dzieciństwa i okresu dojrzewania.
Diety wegetariańskie oferują wiele zalet żywieniowych takich jak niższy poziom tłuszczów nasyconych, cholesterolu i białka zwierzęcego a zwiększone ilości węglowodanów, błonnika, magnezu, potasu, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy takich jak witamina C i E oraz fitochemikaliów. U wegetarian zaobserwowano niższe wskaźniki masy ciała niż u nie-wegetarian, a także mniejszy współczynnik śmierci spowodowanych niedokrwieniem serca; wegetarianie wykazują także niższy poziom cholesterolu; niższe ciśnienie krwi; oraz niższy współczynnik występowania nadciśnienia, cukrzycy typu 2 oraz raka prostaty i okrężnicy”.
"Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne i Dietetycy Kanady "Stanowisko na temat diet wegetariańskich" (2003)"
Wnioski ze zorganizowanej 17 marca 2000roku w Warszawie konferencji naukowej "Dieta Wegetariańska"
Organizator: INSTYTUT MATKI i DZIECKA przy współpracy z Sekcją Żywienia
Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii Hepatologii i Żywienia Dzieci.
"W podsumowaniu konferencji stwierdzono, że zbilansowana dieta lakto-ovo-
wegetariańska jest bezpieczna i korzystna zarówno dla dzieci, jak i kobiet
karmiących piersią."
Ponoc jeszcze WHO - czyli swiatowa organizacja zdrowia wydala podobne oswiadczenie, w ktorym mowi sie, ze
wegetarianizm jest zdrowy na kazdym etapie rozwoju czlowieka.
Myślę, że co do zdrowia, to to zamyka sprawę
A co do idealnej diety polecam ten link-
http://fakty.interia.pl/news?inf=762255
Ale szczerze mówiąc nie wiem, czy jadłbym coś takiego

Może z przyzwyczajenie nie jadł bym tego, może bym jadł. Nie wiem.