Cytuj:
No i kolejne głupoty z ust wszystkożerców
|
Rly?
Cytuj:
Jedzenie zwierząt w naszych czasach jest nienaturalne.
|
No pewnie. Bethoveen napisał IX Symfonię, Einstein wydał Teorię względności, więc ludzie są tak rozwinięci, że mięso przestało być potrzebne.
Cytuj:
Popatrz na inne zwierzęta, i zobacz jak one zdobywają zwierzęta, a jak my.
|
Fakt, tygrys podaje antylopie środek nasenny, po czym delikatnie upuszcza jej krew z tętnic laserowo ostrzonym skalpelem. Get a life, myślisz, że zwierzęta nie polują w sposób okrutny?
Cytuj:
Czy gdybyś nie miał mięsa w sklepie, to jakbyś je zdobywał? Pójdziesz do lasu i poderżniesz gardło dla dzika?
|
Dokładnie tak. Ludzie robili to przez tysiąclecia, więc czemu my byśmy nie mogli? Szczególnie, że miast noża mógłbym użyć broni palnej, albo zlecić to komuś innemu, w zamian oferując mu coś, czego on nie może zdobyć. To się nazywa cywilizacja.
Cytuj:
Prawda - mięso dostarcza nam wielu substancji, ale za to bardzo niezdrowych.
|
Niestety, nie dysponuję żadnymi danymi i nie jestem ekspertem od żywienia, więc nie zweryfikuję tych słów, zatem znów przyznam ci rację - mięso może być niezdrowe. Ale IMO wszystko jest kwestią przyrządzenia go, gatunku mięsa i ilości. Soja itd. pewnie też nie są zdrowe w stu procentach, a już na pewno mają jakieś wady.
Cytuj:
Nasza dieta powinna być przedewszystkim różnorodna i zdrowa.
|
Dlatego do każdego posiłku z mięsem mam jakąś surówkę itd. Nie wiem, czemu jedzenie mięsa ma równać się monotonnej i niezdrowej diecie.
Cytuj:
Nie oszukujcie się i nie mówcie, że mięso jest do życia potrzebne, jako że jest to kompletna głupota
|
Jasne, że da się bez niego przeżyć. Tak samo można przeżyć bez wielu rzeczy, bez których obecnie nie wyobrażasz sobie dnia codziennego. Nie jest sztuką pozbawić się wszystkiego, co jest absolutnie niezbędne. Lepiej gospodarzyć tym z głową.
Cytuj:
Mówisz, że jesteś przeciwko zabijaniu zwierząt niehumanitarnie, a co rozumiesz poprzez pojęcie "zabić humanitarnie"?
|
Bez bólu i możliwie bez strachu.
Cytuj:
Jesteś wobec tego obojętny, tak więc nie mów, że przeciwko, bo tak nie jest.
|
Jestem przeciwny bezsensownemu cierpieniu, ale obojętny wobec akcji, które nic nie zmienią.
Dla mnie możesz żyć bez mięsa, ale twierdzenie, że ci podli "wszystkożercy" są źli, głupi i gorsi od wegetarian to bezczelność i zupełny brak pomyślunku.
Cytuj:
I to jest twoja wina, ale ne wiem, czy twój problem (to zależy, czy jesteś egoistą wobec zwierząt.)
|
A egoistą jestem w każdej dziedzinie życia, bo to zdrowe dla psychiki i osobowości, oraz podnosi komfort życia. Altruizm to sztuczny wymysł ludzi, którzy dorabiają sobie ideologię do tego, że pomaganie/sprawianie radości innym daje im szczęście = )
Ale to mój pogląd, poparty opiniami ekspertów tylko częściowo, a w dodatku obok tematu, więc mniejsza o to = )