Temat: Wegetarianizm
Zobacz pojedynczy post
stary 16-11-2007, 21:10   #50
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dragon96 Pokaż post
Zwierzęta nie mają świadomości, że żyją? My - ludzie też właściwie jesteśmy zwierzętami -.-
Ty pewnie nie masz tej świadomości dlatego tak sądzisz.
Uwielbiam zwierzęta, a jedzenie mięsa uważam za normalną rzecz.
Łańcuszki pokarmowe
Aleś mi pojechał, że nie mam świadomości ; o

Chciałem Ci powiedzieć, że pies nie zdaje sobie sprawy z tego, że żyje. Gdy straci nogę (wada genetyczna/wypadek/whatever), to jeśli to przeżyje - nie będzie sobie z tego zdawał sprawy i nie będzie tego odczuwał (sporo zwierząt na trzech nogach radzi sobie bardzo dobrze). Nie będzie pamiętał, że kiedyś nogę miał. W obliczu śmierci nie będzie sobie zdawał sprawy z tego, że umrze, co najwyżej instynkt powstrzyma go przed np. skokiem w przepaść.

U ludzi instynkty uległy stępieniu (jeśli nie zanikowi), o czym świadczą choćby fajne pomysły typu skok na bungee. Niby bezpieczne, ale pies nie skoczy (zakładając, że byłby przypięty and so on). Instynkt mu nie pozwoli, nie zdrowy rozsądek ani myślenie czy świadomość, że lina może się urwać.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kowek Pokaż post
Co?! Hahaha! Ty też jesteś zwierzęciem- czy masz świadomość, że żyjesz?
Może rzeczywiście powinienem był dodać, że człowiek jest jedyną istotą na tej planecie, która posiada świadomość własnego istnienia i inteligencję wystarczającą, by nie polegać głównie na instynktach. "Ja" w świecie zwierząt narodziło się w momencie gdy organizm ujrzał się w tafli wody i zdał sobie sprawę z tego, że to on. Gdy mój pies widzi swoje odbicie w szybie całkowicie je ignoruje, bo nie wie, że tak właśnie wygląda. Nie wie nawet, że żyje.