Zobacz pojedynczy post
stary 18-11-2007, 16:03   #24
tadel
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 27 07 2004
Lokacja: Bełchatów

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Aldora
Poziom: 79
Skille: 77/78
Poziom mag.: 6
tadel ma numer GG 4402533
Problem

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Foxbee Pokaż post
Widzę, że sporo jest głosów tęsknoty, że tak powiem, za "starą" Tibią. Pozwólcie, że dodam coś od siebie. Otóż moim zdaniem i ogólnie rzecz ujmując, tamte czasy gracze pamiętają przede wszystkim jako zwyczajnie spokojne. Każde uaktualnienie wnosiło do gry nowe rozwiązania, ale nie naruszało starych, dobrze wszystkim znanych. Dziś można powiedzieć, że niektórzy są zwyczajnie niepewni jutra.

Z tego, co zaobserwowałem, kłopot zaczął się, gdy osiągi graczy zaczęły gwałtownie wzrastać, a CipSoft wziął się do majstrowania przy zakurzonych mechanizmach profesji, czego efektem jest trwający właśnie "balans". Wielu świeżo upieczonych graczy nie pamięta "tamtych czasów", więc w większości z entuzjazmem przyjmują zmiany, czego nie mogę do końca powiedzieć o "starych bywalcach", dla których rewolucja często wcale nie wydaję się potrzebna. Wielu nie widzi najmniejszej potrzeby przewracania do góry nogami całego systemu gry - czy na wzór innych pozycji?, może i coś w tym jest. Ja zauważyłem, że rozgrywka staje się łatwiejsza, tak aby przyciągnąć, z czym się zgodzę, coraz więcej i coraz młodszych potencjalnych płatników...
To prowadzi do obniżenia kultury graczy.

Tak na marginesie, to sam zaobserwowałem, że o ile kiedyś bez problemu dołączałem do przypadkowo spotkanej ekspedycji, to teraz o wiele łatwiej paść ofiarą fałszywych "towarsyszy". W związku z napływem młodszego pokolenia, zanikają pewne zasady "honoru". Być może nie wszędzie tak było, to tylko moje spostrzeżenia...
Genialna wypowiedź, kiedyś jak zaczynałem grać, to na questa z chain armorem na rooku zbierała się ekipa 8 osob, zabrali mnie bez pytania i gry w połowie questa musiałem się wylogować, 2 z nich odprowadziło mnie do wyjścia, nie zostawili mnie na pastwe orcow, to były czasy honoru...

Nie zgadzam sie jednak co do tego że my tęsknimy bo uważamy że kiedyś było lepiej, OCZYWIŚCIE że było lepiej, ekonomia była na wysokim i dobrym poziomie, nie potrzeba było nic dodawac i nic ujmować poszczególnym profesjom, to co obecnie cipsoft nazywa balansacją to próba naprawienia błędów z update 7.6 kiedy to nastąpił krach na giełdzie tibijskiej...

Ps. do tego pana co mi coś o różdżki zarzuca, mówiąc różdżki miałem na mysli całość zmian, czyli visy za małą ilość many również, to naprawde zrujnowało tibie, ceny drastycznie przez to zmalały, naprawde było widać że dzieci visa zniszczyły ekonomie...

[url=http://www.ubar.pl/]
tadel jest offline