Temat: Wegetarianizm
Zobacz pojedynczy post
stary 20-11-2007, 17:05   #85
Kowek
Użytkownik Forum

Kowek's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
gdyż my możemy zjeść i schabowe, i siemię lniane, a nawet jabłek pomiędzy posiłkami spożywać nam nikt nie zabrania. Pomimo że jem mięso, w moim repertuarze składników posiłków znajduje się również stosunkowo dużo warzyw, między innymi sałata, pomidory, ogórki, ziemniaki.
A jak wielu z was to robi? Naprawdę znikoma ilość z tego, co widzę. A jeżeli masz różnorodną dietę, jak piszesz, to ukłon w twoją strony, ale mały, bo mięso tam jest ;]
Cytuj:
Lecz jeden film jeszcze o niczym nie świadczy. Jeśli ja pokażę ci filmik, który ukazuje młodych wegetarian kradnących sałatę z cudzego ogródka, to też utwierdzisz się w przekonaniu, że wszyscy wegetarianie tak robią?
Jeden? Tych filmów jest mnóstwo – pełnometrażowych i krótkometrażowych. I nie porównuj głupot do faktów
Cytuj:
Nie szkoda ci tych krów i kóz dojonych przez zboczonych farmerów?
Po czym stwierdziłeś, że zboczonych? Ograniczam mleko i jajka, a w przyszłości w ogóle jadać tego nie będę. A co do przeżycia, to przeżyje – przecież są weganie i żyją całkiem nieźle, a zawsze można poprosić o rady.
Cytuj:
kurczaki w procesie przerobu mięsa są poddawane jedynie cząstkowemu bólowi.
Powiem ci, że kurczaki wykrwawiają się poprzez poderżnięcie gardła. Naprawdę „cząstkowy” ból
Cytuj:
Nie wieżę tobie, że jestes taki dobry dla środowiska.
Po 1. Nie używałbyś prądu.
Po 2. Nie mialbyś komputera.
Po 3. Nie miałbyś Internetu.
Wiesz, co to znaczy „ograniczyć”? Gdybym był w 100% ekologiczny, to bym nawet papieru toaletowego nie używał, a zamiast ubrań nosiłbym na sobie błoto.
Cytuj:
i nie wciskać mi kitu, że jestem jedną z milionów osób odpowiedzialnych za katusze zwierząt, przeznaczonych na wędlinki.
Przekonaj mnie, że tak nie jest.
Cytuj:
a pizza bez mięsa to nie pizza, jeno placek z serem.
Wiesz… Można zamiast mięsa dać pomidor, pieczarki…
Cytuj:
btw. z tego co ja wiem z lekcji biol. to nie da ci tego nedzne warzywo co da ci miesiwo!
Chodzisz do gimnazjum? No tak – tam wielu ludzi bardzo niedouczonych czasem jest, wiesz? Ja ci również powiem, że mięso da ci aż za wiele (czyt. choroby).
Cytuj:
W czasie ciąży sobie nie żałowała chociaż twierdzi, że mięsa nie lubi. ; )
Pójście na łatwiznę kosztem zwierząt – bardzo mądre, naprawdę ma głowę na karku

I proszę, nie zarzucajcie mi w pewien sposób hipokryzji, bo jak to mówicie - "rośliny też czują". A teraz zadajcie sobie pytanie: Które uczucie będzie gorsze – czy te po zabiciu świni poprzez zatopieniu noża w gardle, czy te po wyrwaniu marchewki z ziemi? Hm?
Niektórzy mówili, że kochają rośliny i ich „jako tako” nie jadają. Na wyprodukowanie 1 kg mięsa potrzeba 10 kg roślin. I komu tutaj można zarzucić hipokryzję?
Idealnie etyczne pożywienie to owoce, owoce są wytwarzane przez rośliny po to, aby je jeść i przenosić nasiona na inne miejsce. To się nazywa Zoochoria
Gdyby przestrzeń między nami nie była tak trwała jak to czuję
Nie byłoby smutnej piosenki

Ostatnio edytowany przez Kowek - 20-11-2007 o 17:09.
Kowek jest offline   Odpowiedz z Cytatem