Cytuj:
gdyż my możemy zjeść i schabowe, i siemię lniane, a nawet jabłek pomiędzy posiłkami spożywać nam nikt nie zabrania. Pomimo że jem mięso, w moim repertuarze składników posiłków znajduje się również stosunkowo dużo warzyw, między innymi sałata, pomidory, ogórki, ziemniaki.
|
A jak wielu z was to robi? Naprawdę znikoma ilość z tego, co widzę. A jeżeli masz różnorodną dietę, jak piszesz, to ukłon w twoją strony, ale mały, bo mięso tam jest ;]
Cytuj:
Lecz jeden film jeszcze o niczym nie świadczy. Jeśli ja pokażę ci filmik, który ukazuje młodych wegetarian kradnących sałatę z cudzego ogródka, to też utwierdzisz się w przekonaniu, że wszyscy wegetarianie tak robią?
|
Jeden? Tych filmów jest mnóstwo – pełnometrażowych i krótkometrażowych. I nie porównuj głupot do faktów
Cytuj:
Nie szkoda ci tych krów i kóz dojonych przez zboczonych farmerów?
|
Po czym stwierdziłeś, że zboczonych? Ograniczam mleko i jajka, a w przyszłości w ogóle jadać tego nie będę. A co do przeżycia, to przeżyje – przecież są weganie i żyją całkiem nieźle, a zawsze można poprosić o rady.
Cytuj:
kurczaki w procesie przerobu mięsa są poddawane jedynie cząstkowemu bólowi.
|
Powiem ci, że kurczaki wykrwawiają się poprzez poderżnięcie gardła. Naprawdę „cząstkowy” ból
Cytuj:
Nie wieżę tobie, że jestes taki dobry dla środowiska.
Po 1. Nie używałbyś prądu.
Po 2. Nie mialbyś komputera.
Po 3. Nie miałbyś Internetu.
|
Wiesz, co to znaczy „ograniczyć”? Gdybym był w 100% ekologiczny, to bym nawet papieru toaletowego nie używał, a zamiast ubrań nosiłbym na sobie błoto.
Cytuj:
i nie wciskać mi kitu, że jestem jedną z milionów osób odpowiedzialnych za katusze zwierząt, przeznaczonych na wędlinki.
|
Przekonaj mnie, że tak nie jest.
Cytuj:
a pizza bez mięsa to nie pizza, jeno placek z serem.
|
Wiesz… Można zamiast mięsa dać pomidor, pieczarki…
Cytuj:
btw. z tego co ja wiem z lekcji biol. to nie da ci tego nedzne warzywo co da ci miesiwo!
|
Chodzisz do gimnazjum? No tak – tam wielu ludzi bardzo niedouczonych czasem jest, wiesz? Ja ci również powiem, że mięso da ci aż za wiele (czyt. choroby).
Cytuj:
W czasie ciąży sobie nie żałowała chociaż twierdzi, że mięsa nie lubi. ; )
|
Pójście na łatwiznę kosztem zwierząt – bardzo mądre, naprawdę ma głowę na karku
I proszę, nie zarzucajcie mi w pewien sposób hipokryzji, bo jak to mówicie - "rośliny też czują". A teraz zadajcie sobie pytanie: Które uczucie będzie gorsze – czy te po zabiciu świni poprzez zatopieniu noża w gardle, czy te po wyrwaniu marchewki z ziemi? Hm?
Niektórzy mówili, że kochają rośliny i ich „jako tako” nie jadają. Na wyprodukowanie 1 kg mięsa potrzeba 10 kg roślin. I komu tutaj można zarzucić hipokryzję?
Idealnie etyczne pożywienie to owoce, owoce są wytwarzane przez rośliny po to, aby je jeść i przenosić nasiona na inne miejsce. To się nazywa
Zoochoria