Witam, również według mnie Tibia zmierza ku łatwości, a kolejne update'y zmienieja grę od jednej do drugiej strony, raz na lepsze raz na gorsze, a wszyscy musimy sie poddać tej "grze" CIP'pów, albo zrezygnować, ale natura człowieka jest jaka jest i zrezygnować nie zrezygnujemy.
To jest ciągłe zmienianie, zamienianie, dodawanie, to sie nie skończy do tej pory aż tibia podupadnie, a to kiedyś sie musi stać, bo ile ludzie mogą grać w kwadraty i prostokąty, i bicie na 1 ture czy dwie, dymki itp., ale z drugiej strony, czy chciałbyś Tibie 3D, i wyobbrażasz ją sobie, bo ja nie zabardzo, nie iwem ale ta grafika 1,5D mi nie przeszkadza, te dymki też, w tym polega problem, chcemy czegoś nowego, ale nie chcemy tracić starego.
Balansacja profesji, hmm to jest bardzo różnie odberane pojęcie, by wszyscy byli równi, ale czy to do czegoś dojdzie ?? Zawsze jakaś profesja bedzie najlepsza, raz nią bedzie pall, raz sorc, w końcu druid, albo knight, to też jest kwestia nie skończona, bo balansacja profesji ma miejsce od pierwszej wersji Tibii, z każdym kolejnym updatem coś dochodziło nowego, i jeszcze wiecej, i jeszcze, CIP'om w dupie sie przewraca, co oni moga zrobić by Tibia była najpopularniejszą grą MMORPG, są gry 3D, ale czy mają taką grywalność (tutaj bedzie oburzenie WOW'ów) jedni powiedza że tak inni że nie.
Kwestia ekonomii. Jest to bardzo zaawansowane pojęcie, jedna rzecz ciągnie za sobą drugą, wszystkie modyfikacje tego elementu gry, będzie zawsze źle odbierane, bo przyzwyczailiśmy sie normalnie do tego co jest, wartość Gold Coinsa wzrasta, wartość itemo maleje. CIP'y nie mogą dopuścić by ekonomia się waliła, bo to by był przykładowy powrót do komuny, czego nikt by nie chciał, wszelkie updaty tego elementu muszą być bardzo delikatne, a nie przepaść ekonomiczna pomiędzy Tibia 7.5 i 7.6, to co sie wtedy stało powinno ewoluować 10 updatów, a nie jeden, kolejne załąmały całą gospodarkę, ale czy low levele będą narzekać ?? Nie bo każdy 8lvl z kasą zarobionąna rooku kupi se plate seta. No i wróćmy do Tbii sprzed kilku updatów, Plate set był cenionym zestawem zbrojnym co teraz podupadło, sam ubijając rekordowy 18lvl (nigdy nie byłem zaciętym graczem) miałem plate seta już dawno w depo, co dawniej byłoby nie do pomyślenia, 60lvl zmieniał niedawno z crown arma na goldena.
Kolejny problem jaki zaistniał to kwestia przepełnienia, która niekontrolowana moze doprowadzić do czegoś co byłoby już trudne do opanowania, czyli przykładowe (na początku) Plate Sety leżące na ziemi, nikt ich nie zbiera, no może jakiś 8lvl weżnie i sprzeda za kilak groszy w sklepie by uzbierać na Golden Armora. Iwem że to co teraz mówie jest teraz nei do pomyślenia, ale jeżeli kilka uddatów temu, Plate Set był tak cenion y, tearaz juz jest podstawową zbroją 8-9 lvl, prawie każdy ją ma. Za 10, może i wiecej upadatów, jeżeli CIP'y nie opanują ekonomii może się cała Tibia zrujnowac. Nie mówie by Plate Set kosztował po 100k ale coś trzeba by z tym zrobić
Tibia jak już wiemy jest jednym wielkim nieskonczonym dziełem, którego nastepca się nie spieszy i nie pospieszy raczej. Dopuki CipSoft będzie robił co do tej pory, Tibia wygląda szaro, może trzeba zmienić producenta

D.
Możemy rozmawiać o firmie która przejmie CipSoft, ale że CIP'y zerżną wszystko co istnieje wszędzie indziej niż u nich, będzie nader ciekawie