Lista bohaterów, którzy przeszli dalej:
Xny
Pethaf Rookstayer
Salissar
Babcia Klocek
Syn Klocek
Xiteman the Second
Event winter klocek
Papryczka of Rookgaard
Sir Ziemniak of Rookgaard
Sir Ciemnosc
War Rat
Zimmer Astral
Mass Event
Toma Umer
Milan
ognia
Gratulujemy
Po długich męczarniach bohaterom udaje się odnaleźć zaginioną potrzaskaną tablice na dnie studni. Odszyfrowują zagadkę:
"Mam ich 3, zabierz mi 2 a będę mieć 5. Czym jestem?"
Odpowiedź to oczywiście: HYDRA (chodzi o głowy)
Na pochwałę zasługuje:
- Xny, która tą zagadkę rozwiązała w rekordowym czasie kilkunastu sekund.
- Penthaf Rookstayer za wymyślenie ciekawej odpowiedzi :"chodzi o starego człowieka chodzącego o lasce. Ma 3 punkty podparcia, zabierzemy mu 2 (nogi) upadnie na kolana, łokcie i laskę czyli 5 punktów"
- Kuzyn Klocek, który mimo iż nie bierze udziału (hail tele2), bawi sie offline ze mną

, "Chodzi o trójkąt z kartki papieru, ma 3 rogi, odetnę mu 2 i będzie mieć 5"
- Babcia Klocek za odpowiedź "więzień który siedzi 3 lata, zabiera mu sie 2 lata życia i siedzi 5 lat "
Kontynuujmy naszą opowieść. Tajemniczy Mag dzięki pomocy bohaterów odprawia rytuał i przywołuje swoich sługusów, a oto część z jego pamiętnika:
...nieumarli odkopali tunel. Znajduje się teraz w jakiejś okrągłej komnacie. Na podłodze widzę coś w rodzaju zegara, tylko brak w nim wskazówek. Przy cyfrach znajdują się zagłębienia. Na jednej ze ścian udało mi się odczytać napis: "Sala rodzinna Polgan'a Bonecrusher'a".
Z tego co wiem to Polgan Bonecrusher był kiedyś jednym ze strażników Rookgaardu. Bronił go przed najazdami orków. Podczas jednego z tych najazdów mały oddział zielonoskórych przedostał się przez mury. Była to prawdziwa rzeźnia. Orki wybiły kilka rodzin. Polgan Bonecrusher przygarnął osierocone dzieci. Dokładnie rzecz biorąc były to 4 córki. Dziewczyny były rówieśniczkami. Urodziły się tego samego roku lecz każda w innym miesiącu.
Polgan Bonecrusher był dla nich ojcem i trenerem. Uczył każdą po kolei sztuk walki a następnie wysyłał do pewnego miasta na głównym kontynencie. Przed wysłaniem uzbrajał swe przybrane córki. I tak pierwsza która wyszła na Mainland była najbogatsza, a ostatnia najbiedniejsza.
Rozumiem, iż w tej sali mam ułożyć w tym zegarze przedmioty symbolizujące jego córki. Jednak cóż to może być?! Jako, rodzina Bonecrusherów to wojownicy domyślam się iż chodzi o metale.
Słyszałem, że Polgan swoją ostatnią córkę - tą najbiedniejszą - wyposażył w Miedzianą Tarczę. Czyli pierwszy metal już znam, teraz pora na kolejne 3. Nie wiem jeszcze w jakich kolejnościach mają być ułożone! Czy znów mam poprosić o pomoc Rookgaardianów? Będą musieli zebrać potrzebne metale i rozwiązać zagadkę kolejności. Jednak tym razem nie ma miejsca na pomyłki. Komnata naszpikowana jest pułapkami więc jeśli któryś z nich się pomyli wątpię aby dożył do drugiej szansy.
...kiedy wywieszałem ogłoszenie w mieście, zaszedłem do biblioteki Seymour'a i odnalazłem tam "spis ludności". Ucierpiał on jednak podczas ostatniego najazdu orków i jest cały poopalany. Jednak udało mi się odszyfrować trochę informacji związanych z córkami Polgana:
"Najbiedniejsza urodziła się we wrześniu i była o 3 miesiące starsza od najbogatszej, która była o 5 miesięcy młodsza od drugiej, która wyszła na Mainland. Trzecia córka która wyszła na kontynent urodziła się 5 miesięcy przed najbiedniejszą"
Wasze zadanie: Najpierw rozwiązać zagadkę kolejności oraz przedmiotów reprezentujących córki Polgana, wysłać mi odpowiedź na PW. Pierwsze 8 osób przechodzi dalej. Następnie mają za zadanie zebrać te przedmioty i dostarczyć mi je na Rookgaardzie (NPC Pan Klocek)
Czas: 24h od godziny ukazania sie tematu.
Życzę powodzenia....
EDIT
ŻEBY BYŁO JASNE:
W PW musi się znaleźć:
1. Lista przedmiotów reprezentująca dane córki
2. Ułożenie tych przedmiotów na zegarze
3. Nie można popełnić błędu bo zabije was pułapka, o.