Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ma'tys
Ciekawe czy dało by się zrobić coś w stylu:
- Jak chcesz zrobić nowy thread, skrypt sprawdza czy użyłeś funkcji "szukaj".
|
Wymagałoby to ingerencji w pliki cookies i dość dużej wiedzy i doświadczenia z programowania, ale myślę, że dałoby radę.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez MR_DAVID
Moim zdaniem po prostu należy zakazać kaleczenia języka polskiego. Już nie chodzi mi o to że ktoś popełnia błąd w wyrazie takim jak 'rzeżucha' lub nie pisze polskich liter(co akurat jest zgodne z netykietą). Chodzi mi o coraz częstsze masowe pisanie 'ktury', bo to jest już błąd o którym uczą w szkole i każde chodzące do niej dziecko powinno znać chociaż takie podstawy. Za kaleczenie języka polskiego admin/mod nagradzałby osobnika ostrzeżeniem i kasował post, bo od co niektórych to można dostać oczopląsów.
|
Uwierz mi, w ostrzeżeniach jest zapisany szablon upomniena za wulgaryzmy. Modowi starczają 3 klikniecia myszką, żeby kogoś ukarać za ortografię.
Co do myśli Bysia w pierwszym poscie - wydaje mi się, że to byłoby bardziej zniechecające i odrzucające od forum, niż to wszystko warte - bo dlaczego mają cierpieć normalne osoby, które przeczytały regulamin (lol) albo mają chociaż nikłe pojęcie o kulturze osobistej, netykiecie czy ortografii? Myślę, że trzeba szukać rozwiązania na troche innej płaszczyźnie. Kretyństwa, chamstwa, głupoty i braku kultury nie da się zniwelować, można co najwyżej z nim walczyć. I my staramy się to robić.
Co do trików typu "przewijanie regulaminu zanim będzie można kliknąć <dalej>" - takie patenty się nie sprawdzają. Nic nie dają, nie skutkują. Użytkownik zamiast przeczytać regulamin, robi wszystko, żeby ten cholerny przycisk pojawił się bez czytania. Takie są realia.
Mogę was zapewnić, że tibia.pl team cały czas pracuje nad zagadnieniem przestrzegania regulaminu przez użytkowników oraz komfortowego używania forum przez was, normalnych użytkowników. Co chwile dogrywane są nowe mody do vB, które pomagają nam, moderatorom w pracy i naprowadzaja uzytkownikow na droge przestrzegania regulaminu. Co chwile kombinujemy, co zrobić z zagadnieniem bezpieczeństwa na forum i komfortu czytania/pisania. Jednak wydaje mi się, że problem nie tkwi w tym, że ludzie nie znają regulaminu forum, tylko w tym, że w internecie czują się anonimowi, bezkarni, więc są chamscy, bezczelni, wulgarni, aroganccy, itd. A jak wiadomo - gdy człowiek czuje się bezkarnie i anonimowo - pokazuje kim naprawdę jest.
Pozdrawiam,
Shinjix.