“… udało mi się przedostać do wnętrza grobowca. Znajduję się przed
samym sarkofagiem, jest on jednak zamknięty za pomocą jakiejś potężnej magii.
Ściany grobowca wykonane są z wysokiej klasy piaskowca który wydobywa się jedynie w Ankrahmun. W skale wyryto hieroglify. Część z nich udało mi się odszyfrować. Dowiedziałem się z nich, że aby otworzyć sarkofag potrzebuje jakiegoś
“talizmanu”. Na odpowiedź ma mnie naprowadzić pewna zagadka umieszczona na północnej ścianie:
18 21 25 23 10 12 8 6 33 25 20 8 1 36 20 27 16 14 20 18 11 6 25 23 19 13 15 0 32 15 3 16 18 27 11 6 26 0 36 7 28 28 13 19 10 28 12 4 32
Wygląda mi to na język beholderów, tak zwany 469, co oznacza, że jestem zgubiony. Tylko te pomarszczone bestie potrafią to odczytać….
…spędziłem całą noc studiując hieroglify i zapiski. Mimo iż te liczby wyglądają na język beholderów w istocie nim nie są! Polgan użył tutaj języka swoich największych wrogów - minotaurów, a ściśle rzecz biorąc ich Magów. Z tego co wiem język ten
jest dużo prostszy od języka beholderów i jak najbardziej może być zrozumiały dla zwykłych ludzi! Więc nie wszystko stracone! Potrzebuje jedynie KLUCZA do rozszyfrowania tego języka. Coś co jest ich SEKRETEM. Może te rysunki szkieletów, grobów i martwych drzew mają za zadanie naprowadzić mnie na słowo klucz.
Z tego co zrozumiałem w zagadce mowa jest
o dwóch “postaciach”, muszę przynieść tylko ich reprezentacje i umieścić na sarkofagu, a skarby rodziny Bonecrusherów będą MOJE!Na
Vigenere’a
wielkiego matematyka! BĘDĄ MOJE!
a)w rzekomej piramidzie musi znajdowac się sarkofag
b)ściany, są wykonane z piaskowca, byc może są jednolite, nie mają widocznych tak jakby kamieni
c)Ank
d)język minosów jest podobno Zrozumiały dla ludzi, więc..
e)są dwie postacie - moga byc charakterystyczne dla Polgona lub Ankramhun;p
jak możemy zauważyc regały te są ponumerowane od 0 - 40
może w tych regałach coś drzemie
edit!
Teraz pójdzie już z górki! Wiem gdzie robiłem błąd! Używałem złego alfabetu, powinienem był użyć tego 26 znakowego i zapomniałem, że a=0.
to jest przecież tablica tego matematyka! jeżeli a to 0 to.. domyślcie się sami