Zobacz pojedynczy post
stary 27-12-2007, 04:07   #718
Mr.Musk
Użytkownik Forum

Mr.Musk's Avatar

Data dołączenia: 27 12 2007
Lokacja: PolskaZiemia

Stan: Usunięty
Skille: 11/98
Poziom mag.: 1
Domyślny

Od początku: Płyta Abit BX133 RAID.Dysk był podpiety do kontrolera zintegrowanego Promise RAID ATA100. Wszystko było ok.Ale wskutek overclockingu kontroler padł. Mam inny kontroler ATA100: cmd pci 0649. Dysk przepiąłęm na zwykły kontroler IDE. CMD wpiąłem w pci bez dysków. XP sie uruchomił , przemielił i cmd zaistniał w systemie.restart, przełożyłem dysk systemowy na cmd i rozruch,poszło ok. XP się uruchomił bez zgrzytów. I tak było...do czasu gdy któregoś razu po uruchomieniu WYKRYTO NOWE URZąDZENIE: KANAŁ IDE, jeden i drugi.Wyskoczyło: sterownik nie jest przeznaczony dla tej platformy...i w menedżerze urządzeń dwa wykrzykniki. I z każdym uruchomieniem to samo..Odinstalowałem Alcochola...nie pomogło. Szukam w rejestrze co sie dzieje na PCIIDE. Niby ok,ale urządzenia składowe CMD-0649 to Kanał IDE ale w opisie jest primary i adekwatnie secondary channel (tak powinno być, a nie Kanał IDE). Sterownik to Atapi.sys. ale plik Atapi.sys w system32/drivers jest inny niż powinien być...nie ma podpisu cyfrowego! A wszystkie pliki sterowników od microsoftu mają-podejrzenia syfa. Skanowanie plików SFC..nic nie wykrywa. Ręczna cudowna podmiana pliku cd XP i przy pomocy ProceXP i close handle atapi.sys pomaga na krótko-plik zyskuje podpis, ale tylko do ponownego rozruchu... W rejestrze w control/session manager pojawia się wpis: PendingFileRenameOperations a w nim : \??\C:\WINDOWS\System32\DRIVERS\SET19.tmp
!\??\C:\WINDOWS\System32\DRIVERS\atapi.sys
\??\C:\WINDOWS\System32\DRIVERS\SET1E.tmp
\??\C:\WINDOWS\System32\DRIVERS\SET22.tmp
\??\C:\WINDOWS\System32\DRIVERS\SET26.tmp
No i plik atapi.sys jest niby ten sam(rozmiar) ale jest inny i nie działa...i nie wyskakuje przy nim tooltip z opisem jak przy innych plikach w katalogu drivers. Potem to już nawet mogę ten plik normalnie zamieniać nawet bez procexp,ale zawsze dzieje sie coś w tle;wpis w rejestrze,pliki tmp. A kontroler niby działa ale xp zawsze od nowa go instaluje. Przywracanie wyłączone, Xp bez SP. Avast na bieżąco aktualizowany-sprawny,bez alertów,logi czyste...HiJack czysty.
Jeśli jest ktoś kto mi powie/wytłumaczy co się dzieje...bez reinstalu...PLIZ!
Ps.: W katalogu Sytem32/drivers są dziesiątki plików typu SETXX.tmp....
Przedstawiciel koncernu Gazprom opowiedział się w środę przeciwko eksploatacji rosyjskich złóż surowcowych przez zagraniczne firmy. Rosyjskie ministerstwo ds. zasobów naturalnych przygotowuje poprawki do przepisów regulującym eksploatację takich złóż.
Mr.Musk jest offline   Odpowiedz z Cytatem