Ehhh. A wiec od poczatku. Na starcie napisales, ze za duzo sie zalimy, narzekamy, placzemy itp a cala Twoja wypowiedz wlasnie tego dotyczy. Moj tibijski staz wynosi okolo 4,5 lat grania i uwazam, iz wiem co to znaczy prawdziwy noob a czytajac Twoj temat odkrylem wiele niezgodnosci, pomylek a wrecz glupiego myslenia (bez obrazy). Najbardziej mnie chyba dziwi ze ktos wypowiadajacy sie na ten temat i bardzo przekonany o swojej madrosci tibijskiej juz na poczatku popelnia blad przy okreslaniu pojec : noob i newbie.
A zatem
noob - osoba ktora przeszkadza innym graczom wiedzac ze robi zle. Nie ma tu podzialu na wiek, level, narodowosc itp. Albo ktos jest noobem albo nie.
newbie - ktos bardzo malo wiedzacy (najczesciej poczatkujacy gracze) o grze.
Przejdzmy dalej. Z Twojego tekstu nic nie wynika. Wymieniles jedynie przyklady roznych bardziej popularnych chamskich zachowan i to wszystko. Oburzyles sie, ze ktos Ci literowki wypomina ? Sam sie przyczepiasz do wyrazu "plx", i tutaj tez odpowiedz - jak sie nie podoba to nie uzywaj. W przeciwienstwie do Ciebie nie nazywalbym noobem kogos kto sie broni kolegami, kogos kto dodal do czaru przykladowe : "heal me" lub kogos kto sie zapytal gdzie mu bedzie najlepiej trenowac. Musisz pamietac ze swiat nie zostal stworzony tylko dla Ciebie i uszanuj decyzje innych. Mi nie przeszkadza jezeli ktos po "utevo lux" doda LIGHT albo HEAL po "exura" mimo ze sam tak nigdy nie robilem i nie robie dlatego ze mi sie to nie podoba, ale uszanowac potrafie. Jezeli zostane zapytany o miejsce treningu to nie wyzywam ludzi od noobow a staram sie pomoc : ALBO nie majac czasu odsylam go na forum ALBO mu po prostu odpowiem. I mnie nie obchodzi czy to jest level 10 czy 200 i czy to jest polak czy szwed a moze brazylijczyk, to jest bez znaczania, ale o tym pozniej. Nastepna sprawa. Czy ktos odrabia level czy tez najpierw skille po smierci swojej postaci jest to tylko jego sprawa i nie rozumiem zupelnie Twojego myslenia - co Cie to obchodzi co kto i jak odrabia po smierci ? Jezeli ktos nie gra tak jak Ty to nie oznacza ze jest noobem. Dla mnie na przyklad pomyslem z rodziny noobow i pochodnych wydaje sie pomysl "zjednoczenia polakow".
Teraz co do narodowosci, jej niestety / naszczescie nie da sie
zmienic(*) i zgodze sie z Toba w sprawie ze ludzie pochodzacy z Polski maja opinie zlodzieji, mordercow, zadymiarzy, pijakow itd... I tu jest tak : albo bedziesz nadal narzekal jacy to polacy sa zli albo masz to gdzies. Mnie na przyklad nie interesuje to ze polak to cham czy polak to cos tam, jezeli ktos w ten sposob uogolnia to po prostu sie myli bo jak wszscy wiemy jest to nieprawda ze kazdy z nas (do polakow) jest zlodziejem czy innym kretynem, przynajmniej ja sie za takiego nie uwazam. W Tibi mam wielu znajomych i nie oceniam na pewno zadnego z nich po tym gdzie sie urodzil tylko po charakterze (wiecej : definicja "noob" na gorze wypowiedzi").
A co do Ciebie WszechStronny musze Cie oskarzyc (wybacz jesli nie slusznie) o nie prawdziwosc Twoich informacji jezeli chodzi o czas grania w Tibie. Moim zdaniem jak i zapewne wielu innym bardziej doswiadczonym graczom jest oczywiste to ze ktos grajacy 4 lata nie napisalby tematu ktory zawieralby tresci znajdujacych sie w nim obecnie.
Mam rowniez prosbe do moderatora o usuniecie "poradnika" ze wzgledu na niska znajomosc tematu przez wypowiadajacego sie uzytkownika. Po prostu nie chcialbym zeby chociaz jedna osoba wiecej zaczela myslec w taki sam sposob jak pan WszechStronny ( a moze tak sie stac po przeczytaniu tego wlasnie tematu).
Pozdrawiam.
PS. Tekst byl pisany "na zywo" wiec jesli znajdziecie jakies bledy to tylko i wylacznie przez moje lenistwo (nie mam dysleksji,dysortografi, dysczegos), przepraszam rowniez za NIE uzywanie polskich znakow - przyzwyczajenie : )
|