Zobacz pojedynczy post
stary 03-01-2008, 19:29   #327
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thimburd Pokaż post
Nawiążę może jeszcze do religii (powiedzmy, że ma to spory związek z tematem). Wiara w Boga - dobra, możecie sobie wierzyć (mówię to do tych którzy tutaj usilnie tą wiarę podkreślają) w jakiegoś opiekuna ludzkości, ale czy jesteście katolikami? Wygląda na to, że tak. A wiara w Boga musi być Katolicyzmem? Czy podporządkowujecie się Kościołowi, który ciągle wymyśla jakieś pierdoły, dostosowuje prawo do swoich celów i poglądów konserwatywnych? Czy podporządkowujecie się Kościołowi, który w swej historii dał nam swoimi działaniami tysiąc lat ciemnoty i zastoju rozwoju, mordowania milionów ludzi dla sprawy Chrystusa, wyprawy krzyżowe, polowanie na czarownice, atakowanie nauki i naukowców? Czy podporządkowujecie się Kościołowi, który z Chrześcijaństwa dawnego, postaw moralnych i rad głoszonych przez wczesnych chrześcijan, stworzył coś zupełnie absurdalnego i głupiego, pełnego niedorzeczności? Który mordem zasiał "ducha wiary" w państwa pogańskie (np. w Polsce: w szkołach chyba nie mówią, jak to na przestrzeni dziesiątek i setek lat mordowano i siłą wpajano katolicyzm: mówią o "chrzcie Polski" i już, jedna data i już), w państwa pogańskie w których Kościół zostawiał (albo raczej wsysał i modyfikował) dla wygody tradycje dopisując do tego absurdalne katolickie brednie, zastępując święta ludzi świętami katolickimi, i siłą i mordem przestawiając poglądy? Który teraz wmawia nam, że homoseksualiści (nawiązuję do tematu) są źli, Harry Potter jest zły, in-vitro jest złe, komórki macierzyste są złe, poglądy liberalne są złe etc. narzucając coraz to nowe poglądy? Czy chcecie żyć tak jak to sobie wymyśli Watykan? Watykan dzięki któremu jesteśmy 1000 lat do tyłu? Przemyślcie to. Ja tylko liznąłem tematu atakując Katolicyzm. Jeszcze dodam - krytykujecie Islam za terroryzm? A czym byli kiedyś Katolicy? To było coś gorszego: to były jawne i masowe ataki i zabójstwa. Nie mówię, że Islam jest dobry. Chcę w tej chwili skrytykować religię ogólnie. I pytam: komu Wy się podporządkowujecie?
Wierzę w Boga. Nie wierzę w niego dla kogoś, jakiś księży czy innych... Też nie popieram tego, co robili kiedyś (co robią dziś to swoją drogą): szczególnie mordowania ludzi/inkwizycji, czy zastoju w nauce, bo to nazywamy fanatyzmem religijnym... Wiem, że taki KTOŚ jak Bóg istnieje - i wierzę w Niego na własną rękę, dlatego np. nie uczęszczam na religię, bo katechetka jest jedną z tych fanatyków.
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem