Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Smoly
Z tego co wiem ,to architekci dużo zarabiają,a ja w tym kierunku zmierzam...
|
Nie daj się zwieść. Mój ojciec jest dość znanym architektem (kilka razy jego projekty były w muratorze itd), dostaje dużo warte zlecenia na np zaprojektowanie przebudowy hotelu 4 gwiazdkowego w Szklarskiej Porębie, czy osiedle 8 apartamentowców dla inwestorów w Irlandii... Same zlecenia warte są kupę szmalu (setki tysięcy), ale bardzo dużo z tych pieniędzy musi oddawać współpracownikom, wykonawcom, rzeczoznawcom itd, którzy załatwiają dla niego różne sprawy. to nie jest takie łatwe. (Ostatnio dostał 30 tysięcy euro od Irlandczyków, a dla niego zostało jakieś 25-30 tysięcy złotych, za które kupił samochód...)
Jeszcze rok, półtora roku temu nie miał co w ręce włożyć, teraz poważnej roboty jest od groma i musi spławiać pojedynczych ludzi, którzy chcą sobie dobudować garażyk, albo innych tego typu.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Smoly
Może i fart ,ale architekci tacy już z długim stażem za jeden projekt domu (zleconego oczywiście) zarabiają nawet 20 tyś maximum !
|
Stawka zależy od doświadczenia architekta, jego popularności, majątku klienta i wielkości projektu. Np jeśli jakiś sławny amerykański architekt projektuje dom jakiemuś milionerowi, to wiadomo, że może dostać 200-300 tysięcy dolarów lub więcej.