Zobacz pojedynczy post
stary 07-01-2008, 14:00   #239
Tocallo
Użytkownik Forum

Tocallo's Avatar

Data dołączenia: 16 06 2007
Lokacja: Białystok

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Rookstayer
Świat: Zanera
Poziom: 62
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Papa_Smerf Pokaż post
Inspirację do napisania tego tematu stanowi coraz większe mieszanie się kościoła chrześcijańskiego w sprawy naszego kraju.

Doszło w naszym kraju do pewnego rodzaju groteski. Kościół, organizacja religijna decyduje o tym czego mają uczyć się polskie dzieci i młodzież . Jakim prawem?! Dlaczego rząd nie zapyta Żydów, protestantów i przedstawicieli innych religii o program nauczania w szkole, jeżeli już pyta się Kardynałów i inny wysoko postawionych w kościele? Dlaczego w szkole uczą na religii o Bogu chrześcijańskim, dlaczego polskie dzieci w szkole modlą się do Boga chrześcijanów? Skandal kolejny, jak ocena z Religii może być wliczana do średniej. Równie dobrze moglibyśmy się uczyć modlitw żydów, zamiast udawać się na wycieczkę szkolną na Jasną górę zwiedzić Synagogę. Jako uczeń i obywatel czuję się dyskryminowany przez moje państwo. Wysłałem list (nie, nie mail) do MENu, chciałem spotkać się z Rzecznikiem praw obywatelskich - 0 odzewu.

Kolejną sprawą którą chciałbym poruszyć są święta Bożego Narodzenia. Świąt nie obchodzę, jestem nie wierzący - dlaczego nie mogę się uczyć w szkole w dni powszednie? Dlaczego market jest zamknięty? Dlaczego sejm nie pracuje tylko posłowie nabijają kolejne kilogramy przy stołach? W konstytucji zapisany jest kraj demokratyczny, religia nie ma najmniejszego znaczenia tutaj, święta chrześcijan mogą być tylko niech mi nie wchodzą w paradę. To samo się tyczy Wielkanocy.
W tym momencie, to Ty mnie obrażasz. Jestem katolikiem, głęboko wierzę i baardzo dobrze, że w szkole są wolne dni w święta kościelne. Dla mnie święta to nie tylko jakieś wolne dni, objadanie się. Dobry katolik przeżywa je duchowo. W święta mamy wolny czas, dla siebie, dla rodziny, dla Boga. Zauważ iż żyjesz w kraju w którym z doktryną kościoła katolickiego zgadza się ponad 90% społeczeństwa.

Cytuj:
Kościół, organizacja religijna decyduje o tym czego mają uczyć się polskie dzieci i młodzież
zabawne, kiedy kościół decydował o czym masz się uczyć? ;| na lekcjach religii ma do tego wielkie prawo. No nie powiesz mi, że mówi czego masz się uczyć np. na polskim, matematyce (lol)

Proste - jesteś katolikiem uczysz się religii katolickiej, modlisz się do Trójjedynego Boga - jesteś ateistą/kimkolwiek, nie uczysz się religii.

Proste no nie?
меняться к лучшему!
WYCIEK DOTYCZĄCY NASTĘPNEGO UPDATE
Tocallo jest offline   Odpowiedz z Cytatem